вівторок, 30 жовтня 2012 р.

Дискусія між скіфами і єгиптянами.

     Цікаві кавалки Скіфської історії й досі вважаються вигадкою. Ось, як про римського історика Помпея Трога пише укладач хрестоматії-посібника "Українознавство" Київ "Либідь" 1966, С.61 В.С.Крисаченко : ... весь твір проникнутий ідеалізацією та возвеличенням скіфів, їхніх цінностей, звичаїв, всіляко підкреслюється їхнє давнє походження..."
      Отож Помпей Трог розповідає, що між скіфами і єгиптянами довго велася дискусія: хто з цих народів є найдавнішим. Перемогли, звичайно, скіфи! Єгиптяни говорили, що світ виник із води, фараони набудували гребель, каналів на Нілу і можна було добре тут жити. Скіфи це заперечили - що світ спочатку виник із вогню, і найскоріше вогонь вигас у них, де і зараз холодно і так виникло тут життя. Навіть, якщо світ і виник з води за єгипетською теорією, то все одно - води світові скоріше зійшли з вищих земель, а у Єгипті довелося рити канали, будувати греблі, аж поки земля не стала придатною для життя. Отак скіфи щей спростували цю теорію. Скіфи, як доказ наводять, що їхні землі зокрема біля Меотиди - Азовського моря знаходяться вище всіх, бо всі ріки течуть в Меотиду, а звідси вода в Понт, а з Понту у Єгипетське (Середземне) море. Тут майже все правильно - бо поверхневі води менш солоні із Азовського моря   течуть у Чорне, а з Чорного у Середземне - все це можна і зараз спостерігати у протоках, що сполучають ці  три моря.   Давні люди вважали, що чим дальше від басейну Середземного моря,  то земля піднімається вище.
       Цікаво, що в цій дискусії: ні одні ні другі  народи не посилаються на своїх богів - тобто дискусія мала чисто науково-практично-філософський напрямок. Хоча, як згадати скільки всіляких богів і богинь було у давніх єгиптян. В цілому у цій дискусії немає якихось фантастично-нереальних фактів, тверджень, постулатів - вона справді відбулася в Історії. Стоїть тільки питання: коли і за яких умов політично-воєнних вона  була.
      Геродот кн.1,105 пише: "  Звідси вони (скіфи) попрямували до Єгипту. А коли вони прибули до Сірійської Палестини їм назустріч вийшов Псамметіх (664 - 610 рр. до н.е.)  цар Єгипту, і дарами і умовлянями йому  пощастило переконати їх не йти далі."
      Очевидно, що саме в Палестині і відбувся цей життєвий діалог між єгиптянами і скіфами, які на чолі з своїм царем Мадієм прийшли на допомогу Ашшурбаніпалу.  Вірогідно це могло статись у 632-631 році до н.е. Потрібні серйозні наукові дослідження. Історію Скіфії не можливо вивчати окремо від історій Єгипту, Палестини, Ассірії, Вавілону, Персії. Звичайно, простіше і легше, якісь неординарні факти з історії вважати вигадкою, а ніж взятись до їх пояснення..
       У Помпея Трога не було причин і не було потреби вихваляти скіфів, які і так в тодішньому світі прославилися на віки!

3 коментарі: