понеділок, 1 жовтня 2012 р.

Крук, кракун, ворон.

     Досліджуючи слово "Україна" вийшов я на слово "край" яке в Словнику Б.Грінченка має багато значень. Проглядаючи інші однокоріневі слова мене зацікавив ворон, крук, який не тільки кракає, але й крамкає. каркає, а ще крука звуть крамко. Заглянув до світової міфології, а там виявилося багато цікавого. Крук у палеоазійських народів: чукчів, коряків, ітельменів, а також північно-західних індіанців Америки у їхніх міфологіях виступає, як деміург, першопредок, культурний герой, великий шаман. Це він створив світло, продовбавши дзьобом небесну твердь, він дістає небесні світила, творить людей, землю, звірів, добуває прісну воду у господарів моря, це він розмальовує усіх птахів, а сам від цього перетворюється з білого у чорного птаха. Чукчам крук дарує сакральний інструмент для добування вогню, а у якутській міфології Улу Тойон через крука дав людям вогонь.
     Грецький бог Аполон і вигляді крука показував де будувати міста, а ще крук був пророчою птахою цього бога. На Масляну є пісня-дійство, яка називається "Крук". У білорусів збереглося повір*я, якщо хтось дістане краплину вони, коли крук буде вмивати своє дитя - то він буде зродовий все життя. Якщо  крук створив світ - то очевидно його  особливо будуть згадувати в Новорічні свята. Різдв*яний хліб у багатьох слов*янських народів має такі назви: крачун, кречун, карачун, корочун. Тоді як відомо є найкоротші дні в році. У балканських народів у час зимового сонцестояння привозили із лісу спеціальну колоду-крачун, яку спалювали у селі.
     У скандінавського головного бога Одіна є два круки: Хугін і Мунін - "той що думає" і "той, що пам*ятає"  так перекладаються їхні імена. Засновник польського столичного міста Кракова - Крак. На Буковині на великі гілляки, дрова кажуть: краки, крак. Можливо від камка і походить крам, крамарство? Кравіг - із давньоіндійської мови значить -  сире м*ясо, кравіг - з пруської - кров. Відома практика із черепів своїх ворогів робити чаші - кратер, а сам череп грецькою - краніон, а ще кратія - з грецької це сила, влада.  Чому люди так в давнину обожнювали Крука раніше мені думалося, що через його  вміння говорити - кра-а-а. А у недавній статті про  ворона в "Комсомольській правді"  виявилося, що ворон давнім  мисливцям показув, летів туди  де їм можна було вполювати здобич! Думається ,що комплексні дослідження міфологій світу, слів із  "кр"-коренем  відкриють чимало нового з нашої Минувшини. Отож в слові "Україна" є глибокий воронячий корінь.

1 коментар: