вівторок, 9 жовтня 2012 р.

Скіфський похід Дарія Першого.

      Про не глибоке проникнення Дарія в землі скіфів говорить Страбон - Гетська пустеля між Дунаєм і Дністром - нині цей район називається Буджаком. Про 15 днів перебування Дарія у  скіфів говорить  Ктесій Кнідський і Помпей Трог  говорить тільки про спробу Дарія ввійти в землі Скіфії. Маючи єдину дунайську переправу м. Ісакча і наше село Орлівка відтворимо похід 700-800 тисячного війська Дарія землями Скіфії це  параграфи в Геродота кн.4, 120-141.
     Геродот пише, що скіфські розвідники зустріли персів на третій день шляху від Істру - це район сьогоднішнього міста Боглрада Одеської області. Тут перси цілком вірогідно і влаштували свій табір, адже для такої величезної кількості людей, тварин потрібно багато води. Крім того за один день таке величезне військо не змогло переміститись від Дунайської переправи до Болградського табору - думаю на це пішло 6 днів. Сім святе число для багатьох народів давнини і вірогідно  на сьомий день походу Дарій вишикував своє військо для  для битви із скіфським військом, а ще він потребував п.126 від скіфів "землі і води" в знак визнання його влади.  Скіфи у велику битву не втягнулися, але вони завше нападали, як перси сідали обідати і навіть у ночі, як пише Геродот, а ще він говорить, що скіфська кіннота завжди перемагала перську - проганяла її. П.131 скіфські царі  дають свої подарунки персам: пташку, мишу, жабу і п*ять стріл - за Геродотом. За Ферекідом там в "пошті" був ще і плуг і тлумачать цю пошту зовсім не Дарій і Гобрій. Геродот в даному випадку прибрехав і виставив Дарія і Гобрія дурнуватими трохи. Ще  частина скіфів на чолі з скіфським царем  Скопасісом і савроматами їздили громити Дунайську переправу, яка була розібрана  "на відстань польоту стріли". В передостаній день перебування Дарія на скіфській землі скіфи шикують своє військо ніби-то до бою, але тут  звідкись береться звичайний заєць і скіфи кидаються його ловити "забувши про битву".  Вночі Дарій вирішує втікати з табору кинувши в ньому хворих воїнів і  в*ючну худобу частину:  віслюків і мулів.  За цілий день і на другу ніч він встигає добратися до Дунайської переправи, що цілком реально і тут він кидає ще частину свого війська, щоби скіфи не скористалися переправою. Між  переправою очевидно і було збудовано 8 укріплень враховуючи очевидно і Болградський табір і  укріплення, що охороняло переправу. Археологам варто приділити увагу цьому озерному коридору - цілком можливо вдасся віднайти рештки цих укріплень.
       Чому скіфи не вступили в генеральний бій із персами? Відповідь тут не така вже й складна:  скіфи-кочівники знали, що при затримці на одному місці великої кількості людей і тварин  масово розповсюджуються хвороби, як тварин так і людей. А це була середина літа в Буджаку тепло, сухо кругом літають  крім скіфських стріл ще й зелені скіфські мухи.  Ще з тиждень і перське військо потрібно було би рятувати  у великому  лазареті - чи до скіфів би їм тоді було.
       А ось, що про цей похід сказав сам Олександр Македонський,  Арріан "Похід Олександра" кн.4,4: ".. Олександр відповів, що йому краще піти на смерть, ніж підкоривши  майже всю Азію, стати посміховиськом для скіфів, як став ним колись Дарій, батько Ксеркса."

4 коментарі:

  1. Там, де є цей Автор, без сумніву, не заскучаєш !
    Лише отримаєш неймовірні емоції та велику кількість знань !!!

    ВідповістиВидалити
  2. ...і ще одне впевнення, що гумору в скіфів було "через край" - точнісенько, як і в українців !!!!!! А Дарій мабуть був не дурак, і досить тямущий, бо добре їх зрозумів....

    ВідповістиВидалити
  3. Дарій був розумний - але скіфи ще розумніші !!!

    ВідповістиВидалити