неділя, 21 жовтня 2012 р.

Тисовецька Маланка та неври Геродота.

     Ви ніколи не бачили Тисовецької Маланки ?? Що ж, коротко Вам її опишу. Маланки ходять на Старий Новий рік з 13 на 14 січня. Маланка ділиться на дві частини: Діганію і Саржу. Саржа - це молоді нежонаті хлопці, вони ходять без масок.Їх назва споріднена з вірменським новорічним персонажем - Саркізом - господар вовків, який з своєю коханою відвідує кожну вірменську сім*ю, допомагає закоханим.
      Діганія - це група перебраних, які водять Ведмедя. "Ведмеді" різних Маланок потім борються між собою. Ще в Діганії були люди, які чітарали-чатарали.  Тобто у вигляді коломийок подавали інформацію про моральні порушення вченені односельчанами за минулий рік. "Чата" - сторож, полювання із засідки , "рата" - плата за оренду. Звідси очевидно і походить слово - "читати". Діганія за функцією дуже подібна до давньоіндійських - Дігаджі - космічних слонів, які охороняють, стережуть сторони світу. Етнографи говорять, що одівання масок у багатьох народів  є знаком перебування у "країні мертвих" - тобто давно померлі предки у вигляді Діганії раз на рік приходили і чинили праведний суд над живими. Представниками із світу мертвих виступають також і вовки, і воїни. Вважалося, що вовками керує ведмідь, як найсильніший звір у помірних широтах. Тобто у Діганії Ведмедя водить зграя вовків, чи правильно буде - він їх водить. Народні свята у яких головним персонажем є Ведмідь говорять, що цей народ живе ще донеолітичним життям. В горах Карпатах і зараз землеробством неможливо займатися, а що вже говорити про давні часи? У ці давні ж часи, як відомо у людей було більше  вільного часу: таку важливу подію, як весілля справляли 7 днів. Новий рік - Маланку коли зимове сонцестояння тривало 5-7 днів, очевидно також справляли не один день...
       А тепер беремо Геродота 4,105 і читаємо :" ...скіфи і елліни, що живуть у Скіфії, кажуть, ніби один раз на рік кожний із неврів стає вовком на деякий час, а потім повертається і знову чтає людиною..." Євстафій слово "неври" - пояснює, як "молодий олень". Основним продуктом споживання для жителів Карпат і була оленина і назву свою вони отримали від оленів . Отож Неврида - це Карпатський регіон. Жителі тодішньої Скіфії на Новорічні свята, цілком очевидно, водили Козу, яка в кожній скіфській хаті "вмирала і народжувалася", це нині і досі практикується в Центральній Україні. Коза вважається другою (після собаки) одомашненою твариною і сталось це з початком неоліту.
     Цілком  закономірно, що скіфи і елліни дивувались таким архаїчним звичаям неврі. Крім того у мисливських суспільствах до "царів" ще було дуже далеко і царя Невриди не було в принципі.  Нарада "скіфських" царів Геродот 4,119 це цілковита вигадка історика. Подібну нараду могли і скликали верховоди грецьких міст-держав.
       Більш ширше про Тисовецьку Маланку можна прочитати у газеті "Буковинське віче" м.Чернівці за 9 січня 1999р. і у книзі "Тисовецькі старожитності" м.Чернівці 2002, СС.11-15 Тараса Дишканта.

Немає коментарів:

Дописати коментар