неділя, 14 жовтня 2012 р.

Скіф*янки, байстрюки та сліпі раби.

     Скіфську історію Геродот 4,1-4 починає з цікавої розповіді про "моральне" падіння скіфських жінок, які не стали чекати своїх чоловіків, аж 28 років з азійського походу і зійшлися з рабами і народили чомусь тільки хлопців. Ось ці хлопці виросли і вступили у бій із чоловіками скіф*янок, які нарешті повернулися. Скіфи бились, бились, а потім взяли батоги і це все байстрюкове шобло просто розігнали.
      Що ж спробуємо знайти тут мораль у вигляді посильних роздумів:
 1. 28 - років скіфські чоловіки, очевидно, насолоджувалися в якомусь елітному, азійському спа-курорті, а не в боях на чужих землях і скоріше не могли повернутися додому, по тій простій причині, що там пацани ще не виросли.
2. Невже у той час у Скіфії незалишилося зовсім мужчин? Крім того 15-10-5 літні скіфські хлопчаки у цьому вигаданому Геродотом поході явно не брали участі.
3. Сумнівно, щоби прості скіфи доживали до 50 років у ці   нелегкі часи.
4. Якщо б скіф*янки і народили б дітей в іншому шлюбі, то ці діти вливалися б в кочове суспільство так би мовити на загальних підставах - земля, пасовища були спільними для усіх скіфів, тут ще досить сильно зберігалися родові стосунки.
 5.Бились, бились байстрюки, аж тут настрахалися звичайних у їхньому життю батогів? Абсурд!
         Для чого це придумав Геродот, очевидно, щоб принизити, якщо не ціле скіфське суспільство, то хоча би жінок. Геродот писав свої "Історії" після 50-літньої персько-грецької війни, скіфські подвиги на цій ниві грекам вже були непотрібними і муляли їм очі.
       Ще Геродот 4,2 розповідає, що скіфи "осліплюють усіх своїх рабів", очевидно, щоби ті не пили молочних продуктів із якими працюють.  Багаторічна дослідниця життя монголів Н.Л.Жуковская "Судьба кочевой культури" Москва, Наука 1990, С.40 зокрема пише, що молоко і кумис "не тільки їда, але важливий ритуальний компонент культури". Молоком освячують всі знакові події в житті кочівника, а в розпал літа святкують Свято першого кумису. Білий колір для кочівника це святе!
     Тепер собі шановний читачу уяви, що сакральну, заключну, фінальну крапку у всьому кочовому життю - виробництві різних молочних продуктів з молока скіфи доручили сліпим рабам ??? Таке малошановний Геродот міг спостерігати лише вдома на якійсь рабовласницькій молочній фермі.   
      Брехня, брехня і ще раз брехня Геродота...

Немає коментарів:

Дописати коментар