неділя, 14 жовтня 2012 р.

Скіфська косметика: минуле і майбутнє.

     Здається, що до цього часу ніхто з дослідників не звертав особливої уваги на розповідь Геродота кн.4, 75 про скіфських жінок:
     "Їхні жінки змочують шерехатий камінь і на ньому розтирають кипарисову деревину, також кедрову та ладан і потім цією густою рідиною змазують усе тіло та обличчя. І від цього вони, по-перше, приємно пахнуть, а по-друге, коли вони знімають шар цієї масті, їхня шкіра стає чистою і блискучою".
     беремо подріблену деревину кипарису, кедру, плюс ладан, плюс ще якусь частину подріблених сухих лікарсько-косметичних трав і пакуємо у коробки з паперу, пластику, металу і ліпимо на коробки красиві етикетки. На яких золотом буде надруковано слова Геродота про жіночу косметику скіф*янок, цитата друкується давньогрецькою з перекладом на найпошииреніші мови світу. Тисячолітні традиції!! Боже мій, яка ж це прекрасна реклама, який бренд, брендище! Роблячи різні добавки до цієї скіфської суміші, можна отримати кілька їх видів, а той більше. А зробивши витяжки зі скіфської суміші отримуємо різні креми, лосьйони, мила, шампуні і т.п.
      Уявімо собі дванадцятилінійну серію дезодорантів, парфумів, одеколонів, які мають назву "Скіфська весна (рання), скіфська весна, скіфська весна пізня, скіфське літо іт.п., які в основному подадуть, відображать запахи українського Степу, Лісостепу у ці пори року, місяці...
     Наприклад на  балончику
                                                 з  "холодними" парфумами красується речення з твору давньогрецького письменника Лонга 2 ст. н.е.: "Кохання все перемагає - і вогонь, і воду, і  скіфський сніг!"  Спробуйте, тут щось заперечити.
      А як Вам назва суперового чоловічого одеколону - "Саневн", чи навіть цілого косметичного комплексу ?!  Правда, вам нічого не говорить його назва, але подайте на його коробку цитату Гелланіка Мітіленського, сучасника Геродота і Фукітіда, а це 5 ст. до н.е., про те, що саме цей скіфський цар - першим виготовив у тодішньому світі - залізну зброю! Можливо це і еллінське перебільшення, але яке це справу круто міняє ...
     А ось коробка найкращих, найдорожчих парфумів для жінок під назвою -  "Томіра": чорно-червона гамма кольорів із золотим тисненням на коробці. Томіра - скіфська цариця-удовиця. Сусід її Кір Великий, володар не меншої Перської держави-імперії запропонував їй своє серце і руку в обмін звичайно, на її Скіфську землю.   Гарбуз Кіру дуже не сподобався, і зібравши 200 тисяч війська, таки вирішив добитися свого. Дуже все закінчилося плачевно для перських жінок - усі їхні чоловіки були розбиті скіфською царівною, а голову самого Кіра було кинуто    у шкіряний мішок з кров*ю, якої він так прагнув. Цариця Томіра має місцеве коріння, їм*я її трактується, як Томі-Ра - частинка сонця, цілком царське ім*я, як для жінки коханої так і для цариці.
      Вірогідно, що у цій серії скіфської косметики цементуючими кольорами будуть: білий, синій, червоний, чорний і золотий. І головне, що дизайнерам цієї скіфської косметики непотрібно буде нічого вигадувати! Усе є у скіфському мистецтві, залишається тільки все це взяти і геніально скомпонувати.
       Світ давно вже зачекався скіфської косметики, тобто її повернення!!!
    

Немає коментарів:

Дописати коментар