четвер, 11 жовтня 2012 р.

Гай Юлій Цезар та Скіфія.

     Вчора прийшла інформація, що іспанські археологи в Римі знайшли можливо місце вбивства Юлія Цезаря. Ось так без всілякого пафосу можна сказати, що життя і смерть великих людей і  через тисячі літ  впливає на сьогоднішніх людей.
     Беремо український переклад Плутарха "Порівняльні життєписи" Київ, Дніпро 1991, С.229 і читаємо:  " Цезар виношував задум піти походом на парфян і навіть почав  відповідну підготовку, а після їх підкорення замишляв пройти через Гірканію вздовж Каспійського моря й Кавказу, обійти кругом усе Чорне море, вторгнутись у Скіфію, далі напасти на країни,  сусідні з Германією  і на саму Германію і , нарешті повернутися в Італію через Галлію, щоб таким чином замкнути коло римських володінь і щоб римська держава з усіх боків межувала з Океаном.
     Під час підготовки до парфянського походу Цезар задумав викопати канал через ..Корінфський перешийок ... повернути течію Тібра ... осушити болота ... греблю біля Остійського берега.... Усе це було в стані підготовки."
     Убили його свої люди 14 березня 44 р. до н.е. Як пишав Аппіан в "Громадянських війнах" вбили Цезаря за чотири дні до того, як до нього мала бути приставлена велика військова охорона бо він збирався у похід. Які причини вбивства: нібито хотів зробити із себе царя, звичайна заздрість до успішної людини.нібито мати Брута була коханкою Юлія, можливо, що і парфяни підкинули срібла кому потрібно, щоби вийшов відомий результат, можливо  вищі римські вояки згадали чим закінчуються війни із Скіфією??? Питань  і версій багато, а відповіді й досі немає.
     На території Європейської Сарматії Клавдій Птолемей подає координати Вівтарів Олександра Македонського і Юлія Цезаря. За останніми моїми пошуками Вівтар Цезаря варто шукати в районі Провальського степу, який ще називається "Королівські скелі" - це Свердловський район Луганської області  - "Рипейські гори" Львів, Сполом 2012, С.8 .
     Майбутня "Історія України" без портрету Юлія Цезаря і без його планів думаю тепер неможлива.

2 коментарі: