понеділок, 15 жовтня 2012 р.

Перша скіфо-перська війна. Частина 3.

На території сучасного Єревану знаходилися два урартських міста-фортеці. Єреван лежить на річці Раздан, яка витікає з озера Севан. Вверх Разданом річкова долина звужується і перетворюється у міжгір*я, ущелину.Саме в цю ущелину і спішив авангард Кірового війська, щоби захопити перевали Памбакського хребта з виходом на притоки ріки Кури, район озера Севан, де у його східній частині знаходиться відоме Зодське золоте родовище. Без завоювання цих і сусідніх гірських перевалів не можна було би говорити про підкорення араксько-разданської долини, як і про  подальше завоювання Закавказзя.
     Цілком очевидно, що у авангарді перського війська був і сам Кір, одягнутий по-простому, адже його тіло довелося шукати серед убитих перських вояків. Якби Кір знаходився у центрі своєї величезної армади, то дістати його скіфам було би дуже і дуже важко, він міг і запросто втекти із залишками свого війська у Персію, адже сама Разданська долина не є великою.
     Скіфські стратеги розробили успішний план ведення війни: вони помалу відступали вибиваючи активних перських вояків, потім добірні скіфські загони в районі нинішнього міста Раздан і завдали смертельного удару в голову цій перській гідрі.
      У 529 1 519 роках до н.е. коаліція європейських народів на чолі з скіфами відбила два потужних удари старої азійської цивілізації, а границя між Європою і Азією була твердо встановлена по річці Аракс, що тече на Закавказзі.
      Все це дало пізніше давнім грецьким державам отримати перемогу над величезною Перською імперією, розвинути високу культуру, філософію, демократію, мистецтво...Тому давньогрецька культура без всякого сумніву вважається "колискою європейської культури".
     Але ми  тепер знаємо, що створенню цієї "колиски" стало можливим завдяки чудовому виконанні Скіфської прелюдії.
     Щоби постать такої далеко не рядової скіфської цариці Томіри стала надбанням української і світової історії, потрібно ще чимало докласти зусиль нашим дослідникам, скрупульозно вивчивши усі факти тогочасної епохи, а також сусідніх земель, держав, і їх археологію.
       грудень 2004 - жовтень 2012 рр.

1 коментар: