четвер, 18 жовтня 2012 р.

Велике озеро за Геродотом.

Геродот 4,51 :" Отже одна із рік Скіфії - це Істр. Далі за нею йде Тірас, який починається з півночі, витікаючи з ВЕЛИКОГО ОЗЕРА, що відмежовує землю скіфів від землі неврів. Біля гирла його живуть елліни, так звані тіріти."
      Перекладач Геродота на українську мову а.О. Білецький до цього трафунку подає такий коментар С.475 6 "Про ріки Скіфії Геродот уважав ніби вони витікають із великих озер. Це внаслідок його апріорної географічної концепції". Звіряюсь з Словником іншомовних слів: "апріорі - незалежно від досвіду, до досвіду, переносно - без перевірки ".
      Перекладач на російську мову Геродота Г.А. Стратановский дає більш апріорніший коментар:" Озеро, из которого витекает, по Геродоту, Тирас - болотистая область в истоках р. Припяти. Эту область считали огромным озером".
      Аж тепер (18 жовтня 2012 року) мені стає зрозумілим: Чому ж то неври - живуть на  історичних картах на землях Білорусі!? Ось, де бідне собача і втопилося... Чомусь нікого не здивувало, що ріка Прип*ять є хоч і великою, але притокою Дніпра, а Дністер - це зовсім окрема ріка із своїм норовом. Треба правду сказати, що і я також не дуже вірив в існування Геродотових озер із яких починалися кілька скіфських рік.
      Аж тут кілька років тому, горячим літом, я їхав з друзями в автомобілі, польовою дорогою по дні Великого озера,  з якого починався Тірас-Дністер. Щастя невимовне, я тільки крутив головою туди-сюди. По-обидва боки дороги піднімалась лугова трава висотою до двох метрів. Повсюдно вздовж дороги видно було різноманітні приватні пасіки, які сюди звезли, очевидно, що з половини Львівської області.
      Перед селом Чайковичі, через річку Дністер збудовано великий бетонний міст, на якому нам трапився великий, можна сказати величезний табун коней, на мосту вони вдихали вологу, яка йшла від обнесеної валами річки. Дно  Великого озера тепер нащадкам скіфів приносило: мед, молоко від корів і щедрий випас для коней, а зимою щей давню чоловічу роботу,  а тепер більш задоволення - полювання.  Очевидно, що це були ті самі коні, від яких серед ночі вже вдома зривався Дарій Перший і  прислухавася, як калатає тільки одне його серце...
     Вся територія Великого озера помережана меліоративними каналами і за їх розташуванням можна накреслити контури цього Великого озера.. Біля села Києвець - це недалеко міста Роздола воно закінчувалося і до міста Самбора близько 60 км, ширина його в різних місцях від 4 до 10 кілометрів. За достовірною інформацією місцевих жителів, які отримали її від геологів - товщина торфу в долині Дністра тут становить 5-7 метрів. А як пише " Географічна енциклопедія України" Київ 1993 т.3, С.299 :"Торф - органогенна гірська порода, утворена ПІД ВОДОЮ...".  Ось Вам і Велике озеро знайдено. Варто ще тут згадати про "пониження вод після льодовика" .
       Трапляються ще у житті щасливі моменти - це факт !

Немає коментарів:

Дописати коментар