середа, 17 жовтня 2012 р.

Перська розвідка.

      Дії розвідки, зокрема перської можна гіпотетично відтворити за ходом Другої скіфо-перської війни. Ктесій Кнідський пише: "  Дарій наказав капподокійському сатрапу Аріарамну перейти у Європу проти скіфів і взяти в полон мужчин і жінок. Аріарамн переправившись на 30 п*ятидесятивесельних кораблях взяв у полон скіфів, прицьому захопив ще й брата скіфського царя Марсагета, знайшовши його ув*язненим і закованим за наказом брата за якусь провину. Скіфський цар Скіфарб у гніві написав Дарію зухвалого листа, йому була дана така ж відповідь".   Після чого Дарій Перший почав похід на Скіфію. - е.в.Черненко "Скифо-персидская война" Киев 1984,С. 81 .
     Про таку важливу подію, як морський десант персів і захоплення брата якогось скіфського царя - Геродот зовсім мовчить, а це в черговий раз нас переконує, що довіряти йому дуже і дуже складно.
      Вірогідно, що такий морський похід персо-еллінського загону із захопленням у якомусь приморському містечку Скіфії ув*язненого царського брата не міг відбутися без отримання відповідної інформації, про його тут перебування. Цілком можливо, що Дарій Перший хотів використати цього скіфського царевича, як привід, щоби увійти цілком  "законно" у Скіфію з своїм військом і посадити його на скіфський трон. Подібні сюжети в історії відомі, але цього разу нічого не вийшло.
      Геродот кн.;,120 пише про частину скіфського війська, яку очолював цар Спопасіс, до якого приєдналися савромати - саме це військо їздило громити Дунайську переправу (п.128).  Можна припустити, що фронтовій розвідці Дарія було відомо, які скіфські війська стоять навпроти його війська.. Думаю, що і скіфські стратеги знали про це, тому й очевидно військо  Скопасіса, окремо стояло.
     З цих фактів спробуємо означити, як ділилася Скіфська держава: Ідантірс - це свята річка скіфів Південний Буг і Пониззя Дніпра - його переправи, Степовий Крим і прилеглі землі - це  землі царя Таксакіса - це майбутні "царські скіфи". Адже військо Токсакіса за часом найскоріше могло підійти на допомогу Ідантірсу у західну частину Скіфії. Цар Скопасіс - цар тіссагетів -  Східна Україна, морський їхній порт Кремни - це нині Бердянськ. Сусідами через Дон були савромати - тому вони у Придунав*я і прийшли разом...
          Крім того бачимо, що в цей час працювала пошта: царська, розвідданих, простих смертних, а ми чогось думаємо, що щось особливе в наш час придумали - все вже було давно, тисячі років назад.

Немає коментарів:

Дописати коментар