середа, 24 жовтня 2012 р.

Пантеон скіфських богів.

              Роздумуючи над  пантеоном скіфських богів мені вдалося їх правильно розмістити у світовому просторі.  Семибожній пантеон був у багатьох народів світу.  Богиню домашнього вогнища Гестію-Табіті поміщаємо у самому центрі, а Зевса-Папая зверху, далі Апі-Гею внизу (під вогнищем), залишилося ще чотири боги, яких вже не було важко розмістити по сторонам світу.
       Афродіта-Уранія - Агрімпаса - це любов і повітря, а як відомо скіфських кобилиць запліднював вітер. Протилежний до Агрімпаси є бог Арес, який мечом може забрати життя, але ще й він повний сил і молодий. Очевидно Арій-Ярий і творив пару із Агрімпасою. Вірогідно , що це напрям північ-південь. Ще у нас залишився Аполон-Гойтосір - це сонце і це безумовно схід, і його протилежність - Тагімасад-Посейдон - вода, джерело - захід.  Геродот не назвав зрузу же скіфської назви бога Ареса, бо він цілком подібний  за назвою до еллінського бога - Ареса, а це "палило" його іранську версію походження скіфів.
       Подібним чином можна розкласти і пантеон язичеських богів Володимира Великого. За сьомого бога тут виступає вогонь , кругом якого було і поставлено 6 богів. В Україні існувала давня традиція, що близько до перехресття доріг хат не будували. Цілком вірогідно, що вважалося, що на перехрестті  сходяться інтереси всіх шістьох-сімох богів.

1 коментар:

  1. Як розміркованно й гарно, Авторе, у Вас розкладені всі Боги, що таким чином вони становлять філософський зміст і сенс Світу й взагалі самого Життя ! Звідси бере початок розуміння всієї існуючої Світобудови ...
    А зрешту - надходить висновок про велич, значимість та неперевершенність скіфського (українського) народу !!!!

    ВідповістиВидалити