четвер, 7 липня 2016 р.

диптих "Скіфська пошта".

Велика Скіфська держава зародилась у 7 ст. до н.е. і зовсім безслідно зникає у 3 ст. до н.е.. На сьогодні проблема зникнення Скіфії є великою історичною проблемою. Спочатку дослідники вважали, що Скіфію знищили Сармати, але давні автори про такий небуденний факт зовсім мовчать.Потім висунули теорію про різкі природньо-кліматичні зміни.
Найновіша думка від Гаврилюк Н.А. " Єкономика Степной Скифии" Киев 2013, С. 527:
переклад на укр. мову мій):
"На наш погляд, причини загибелі Великої Скіфії мають комплексний характер і складають, як внутрішні соціально-економічні зміни, так і зовнішні, зв*язані не тільки із змінами природньо-кліматичних умов, але з погірненням природніх ресурсів..."
С.528: "... у 3 ст. до н.е. екологічно-економічний кризис проявився у степовій зоні Північного Причорномор*я у вигляді "порогової катастрофи".
С. 533 : "... Показниками погіршення екологічної обстановки є поява саранчі та коників... сусликів малих, а ще збільшується поголів*я сайгака, основний корм  якого - пасовищні буряни... розширюється зона постійних засух ..."
С. 534: "... ресурсна криза в степу долається за 100-150 років."
Але і через 100-200 років Скіфська держава не відродилась !??
Очевидно, що скіфи цей Кризис прийняли, як "кару богів" !? Крім того, тогочасний світ був зайнятий в основному війнами між діадохами - спадкоємцями Олександра Македонського і Скіфській землі тоді абсолютно ніхто не загрожував...
Попри все Скіфський період Української Історії є дуже яскравим явищем, тай всієї Світової Історії !!!
Два художніх твори об*єднані однією темою називають - диптихом. У Києві в центральному офісі УКРПОШТИ, де є великий зал чи хол із великою стіною чи стінами - на них можна створити дві картини під спільною назвою - "Скіфська пошта" .
Перша картина: На трьох тронах- кріслах похідних сидять троє скіфських царів: Ідантірс, Таксакіс і Скопасіс, перед ними стоїть невеликий столик, на якому видно якісь предмети, очевидно печатки і футляри до них.
На передньому плані три скіфи готовлять пошту для Дарія Першого6 на землі стоїть плуг, якого вже напівзагорнули в мішковину. Один молодий скіф-воїн на високо піднятій руці, затиснувши пальцями лапки - тримає якусь пташку горобця-жайворонка, якого ось-ось має покласти у посилку. Спиною до глядачів стоїть воїн-листоноша, на плечах якого красується бобовидний щит, як на золотому гребені із кургану Солоха Запоріжської обл. Перед ними сидить собака, яка з цікавістю це споглядає, їй очевидно, довелося приймати участь у ловлі пташки, миші і жаби.
Поряд одного скіфського царя примостилась собацюра - Кавказька вівчарка - за Плінієм кн.8, 149 - Албанська собака. За скіфськими царями стоять охоронці, прапорносці драконів-прппорів, та інші озброєнні люди.
Усі вони розмістились на високому березі озера Ялпуг, частину якого видно на картині зліва.
У вільних місцях картини буде намальовано вікна-картуші , на яких буде намальовано: відбиток Печатки Дарія Першого - Смілянської, схему Немирівського городища та інше...
На другій картині похідний-штаб-двір Дарія  Першого, повно підвладних царків та полководців різноманітних. Троє персів принесли якраз Скіфську пошту і вже трохи  її привідкри ли і пташка вирвалась на волю, за нею потягнулася рука молодого перського воїна-поштара.
"Золоті речі" на обох картинах можна покрити справжнім сусальним золотом,  ще зобразити Другу печатку Дарія Першого. А ще двійко собачок - мастіфів, які, як говорять були у перському війську в якості бойових собак.
Окремі деталі: одягу, зброї, природи можна зробити рельєфними - сучасні будівельні матеріали це запросто дозволяють ...
На картинах ще помістити групки озброєнних греків скіфських і греків перських ...

3 коментарі:

  1. Ваша пропозиція щодо створення художнього диптиху напевно заслуговує на увагу парламентарів та урядовців ... Але, здається, вони не будуть навіть розглядати таке питання, посилаючись на відсутність на данний політичний період актуальності в ньому та нагальноі потреби створення ще не вивченноі скіфськоі теми . Крім того, скажуть вони,
    сьогодні в державі немає грошей на культурні вироблення і художню творчість такого масштабу ! Приблизно так...

    ВідповістиВидалити
  2. Так Ви все любите ускладнювати !?? Це всього на всього дві картини мальовані маслом (художнім) !!! Було би бажання головного поштмайстенра України !?...

    ВідповістиВидалити
  3. Ви мабуть, подумали, що я виказала своі думки ? Ні ! То будуть вірогідні слова правителів !

    ВідповістиВидалити