неділя, 3 липня 2016 р.

казан Аріанта.

Читаємо в Геродота кн.4, 81:
" Яке число населення Скіфії я не спромігся вточнити...
... одну річ мені показали наочно. Отже проміж рік Борисфен і Гіпаній є місцевість Екзампеї... В  тому місці стоїть казан у шестеро більший від кратера Павсанія... Цей казан у Скіфії вільно вміщує шістсот амфор і завтовшки цей скіфський казан має шість стіп (пальців). .. Його було зроблено з наконечників стріл. Отже їхній цар, якого звали Аріант, захотів довідатись, скільки є скіфів і для цього наказав усім скіфам кожному принести по одному наконечнику стріли. А хто не принесе, тому загрожував смертю... принесли дуже багато наконечників стріл, він вирішив спорудити з них постійний пам*ятник. З них він зробив цей казан і присвятив його тому Екзампеєві..."
Раніше Геродот кн.4, 52 писав про Екзампей (Священні шляхи), що тут на відстані 4 днів   шляху у Південний Буг впадає "джерело" з дуже гіркою водою. Якщо міряти від головного міста Ольвії вверх по Південному Бузі 120 км (4 дні шляху) то ми попадаємо в нинішнє місто Вознесенськ Миколаївської області, саме тут в Буг впадає цікава річка - Мертвовід, яка напевно колись  "мертвими відала" і тут було скіфське святилище - Екзампеї і саме тут Аріант поставив цей казан.
В майбутньому будемо надіятись, що археологи приведуть пильне дослідження берегів Мертвоводу, і коли тут виплавлявся велитенський казан Аріанта, то очевидно залишились попелища  від багатьох багать, шлаки металургійні від виплавки, якісь фрагменти форм, тиглів і т.п.
Двоє науковців вирішили дослідити, а скільки таки наконечників було зібрано скіфським царем Аріантом - К.К. Марченко, О.М. Щеглов " До Геродота !У. 81" - ж-л. "Археологія" Київ 1989, номер 3, СС. 117-121 :
Ємність амфор змінювалась з часом і місцем виготовлення, найпоширінішими в часи Аріанта були хіоські амфори і лесбоські., які мали ємність: 25, 19, 22 і 34 літри. Товщина пальця  також була  різною: за іонійською системою мір - 21,77 мм, за іонійською системою - 20,41 мм, і аттічною - 18,37 мм.
Дослідники дослідили і  зважили 48 наконечників стріл і вийшло в середньому, що один наконечник важив - 4,5 г.
В цілому вони прорахували 72 варіанта і у них вийшло, що населення Скіфії могло бути від 3 млн. до 13 млн. чоловік. Вага казана від 7 до 46 тонн при об*ємі від 12 до 20 тисяч літрів, а висота від 4 до 9,5 метра.
Дослідники приходять до висновку, що такого казана не могло бути у природі, але Геродот описує його конкретно, і цей факт він аж ніяк не міг вигадати, як і його затаїти.
Скіфського царя більше ніхто не згадує, очевидно, що сам Казан був достатнім аргументом для ворогів, які би спробували напасти на Скіфію !!
Щодо числа 600 - то воно священне і складається із двох - 300. Подвоєння - це данина Близнюковій міфології. Число 300 також сакральне (святе) - саме стільки мав під своєю рукою 300 спартанців їх цар Леонід. 300 - це "повнота, завершеність світу" і розкладається на 6 по 50: це чотири сторони Світу, плюс верх і низ. 50 - також святе число, це 7 помножено на 7 і плюс (керівник). Давніший пантеон богів був із семи персон: скіфський і навіть часів Володимира Великого. 7 - бог бог Вогню (домашнього). 7  - зірок Великої Ведмедиці допомагали орієнтуватись на землі і 7 днів важлива частина Місячного календаря...
"Варто зауважити і те, що більшість котлів (казанів) була розрахована на середній показник, тобто на підрозділ близько 50 чоловік" - С. 108 "Військо скіфів" Валерій Грицюк, Київ-Чернівці 2009 р..
За археологічними культурами Скіфія займала землі від Дунаю до гірського Алтаю, так що мільйонів наконечників для Казана було де взяти.
Звичайно, як завжди Геродот трохи прибрехав про скіфів - вони попросту не могли всі нести свій наконечник в одне місце, як і Аріант міг зробити погрозу "кожному скіфу". Для цього були місцеві царя, які збирали ці наконечники, рахували і забезпечували їх доставку на береги далекої річки - Мертвовід ! І очевидно, що тим царям і була дана погроза Аріантом.
Очевидно, що весь контроль за кількістю і доставкою наконечників було покладено на Центральну Царську Поштову Службу царя Аріанта (царські скіфи).
По спискам пізніше можна було й провірити якогось царя на предмет сепаратизму - чи подав він достовірні дані про кількість своїх підлеглих чи ні ?..

7 коментарів:

  1. Правильне міркування, логічне і зважене авторське мислення !
    Чому ж у науковців виникли сумніви щодо кількості скіфського
    населення від 3 до 13 млн.чоловік ?! І це ще не все, адже тоді
    жінки мабуть в рахунок не йшли ?? А для таких велетеньських теренів
    Скіфії, ця кількість мала би бути ще більшою !!!? Геродоту треба вірити, як і Т. Дишкантові... Та кому ж іще ?!

    ВідповістиВидалити
  2. Нарешті, я отримала Вашу довгоочікуванну відповідь-подяку аж за 2016-й рік !... Значить, що в інші часи до цього не виникало ніякого Вашого -ТД - Бажання ????... Поважана Мері, дякую, що хоч сьогодні Воно виникло ....
    .. (краще пізніше, ніж ніколи !)

    ВідповістиВидалити
  3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Бо Авторські права нема чого порушувати !!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Не буду порушувати, бо Ваші Авторські права взагалі непорушні !!!

    ВідповістиВидалити