вівторок, 19 липня 2016 р.

"Запорожці пишуть листа турецькому султану."

У Вікіпедії подано аж чотири варіанти того Листа.
Ще цитують якогось американського знавця козачого життя, який твердить, що такого Листа не було !?
Ще трохи пошукавши, і я знайшов, що той Лист таки був написаний в козацьких канцеляріях, але не був відправлений Адресату !
Але його читала вся Європа - перекладаючи на свою мову.
Російський художник Ілля Рєпін (1844-1930 рр.) довго ходив під враженням цього листа, і взявшись за пензель з 1880 по 1891 рік на полотні розміром 2 на 3,5 метри зобразив процес написання Листа - "Запорожці пишуть листа турецькому султану".
Чому  Лист був такий популярний ? Тому, що він до певної міри пародіював тодішні офіційні листи вищої влади: султанів, царів, королів, їх хвалебні і багатослівні титули і звання, які вони мали, а ще висміював турецьку загрозу, яка тоді висіла над Європою.
Нині колишні  Козачі землі знову під загрозою. Знайшовся якийсь кремлівський султан і грозиться "за два дні дійти до Києва", грозить всьому Світові "ядерною пилюкою", який із злості давить тверді сири, яблука, морожених гусей і т.п. - Вовка Кабаєв-Путлєр ...
Волонтерські організації, Громадське ТБ та інші Тб, різні Раліа, ЗМІ України і не України могли би проводити щорічний Літературний конкурс, щодо написання Листа новітньому султану.
Листи можна було би розмістити на спеціальному сайті і щоби читачі  за них могли проголосувати.
Самі Листи можна поділити на категорії в номінаціях: за гостроту висловлювань, за актуальність, за збереження традицій, за новизну і т.п.
Саме нагородження можна провести ближче до Дня Незалежності України !
Яскраве телевізійне шоу - нагородження переможців Конкурсу !!!
Нагороджувати можна призами у вигляді підбірок книжок на історичні та інші теми, журналами , альманахами відповідними і т.п.
Укрпошта могла би подарувати красиві, спеціальні набори - марок, конвертів, посилок, підписку на свої видання - лауратам ...

3 коментарі:

  1. Добре написано, соковито, з гумором в стилі запорожців !
    Особливо про Літературний конкурс, в якому Ви би перемогли
    по всіх номінаціях !

    ВідповістиВидалити
  2. Читачі тепер чекають від Автора Його варіанта листа тому нео-фашистському "султану" ! Починайте першим ! І за Вами вишикується черга бажаючих !

    ВідповістиВидалити
  3. Хай живе започаткований Тарасом Дишкантом щорічний Літературний Конкурс : "Запорожці пишуть листа російському "султану""!!!

    ВідповістиВидалити