четвер, 14 липня 2016 р.

Хозарський лист.

У червні 451 року Аттіла громить на Каталаунських полях Європи (які досі не знайдені) військо Західньої Римської імперії із союзниками  і йде походом на Рим.
5 липня 452 року в табір     до Аттіли (Північна Італія) прибуває папа римський Лев Перший і в результаті переговорів аттіла відмовляється дальше йти походом.
"Ніколи не буде відомо, про що говорили Лев ! та Аттіла." - Моріс Бувьє-Ажан "Аттіла" М. 2003, С. 260.
Багатьом історикам і сьогодні вигідно подавати гуннів та Аттілу у вигляді варварів, а не християн, адже вихідцями вони були з нинішніх українських земель. Крім того 24 серпня 410 року Аларіх - король вестготів вже погромив той Рим... Щось повторювати Аттіла, очевидно не збирався !?.
476 році тихо закінчила життя Західно-Римська імперія, і цей рік вважається закінченням Античності.
Велика Гуннська (Скіфська) держава створена Аттілою також зникає у мороці часу, адже знову немає по-справжньому з ким боротись нашим предкам.
650-ті роки вважають роками створення Хозарського каганату, у якому проживали різні народи, які сповідували християнство,  мусульманство і іудаїзм.
655 році хозари захоплюють Крим і східні українські землі.
730 р. каган Булан приймає іудаїзм.
800-809 рр. каган Обадія офіційно приймає іудейську релігію.
Приблизно в цих роках - 954-961 датують Листування Хасдея Ібн-Шафрута з каганом Йосифом.Єврей Хасдай служив при дворі Кордовського (нині ,Іспанія) Абдурахмана 3, і коли взнав, що десь на сході Європи в степах є іудейська держава вирішив туди написати листа, щоби більше знати про неї. Каган Йосиф відповів на багато питань кордовського єврея у листі. Цей Лист відомий у короткій і довгій редакції - С.Д. Плетньова "Хазари" М. 1976, С. 9. А цей малорозшифрований фрагмент здається про наші землі :
"2. Біля цієї річки (?) знаходяться багатолюдні народи: бурт-с (буртаси) , с-в-ар, арісу, ц-р-міс ( черемиси),  в-н-н-тіт (в*ятичі), с-в-р (сіверяни), с-л-віюни (слов*яни) ??"
В іудейському письмі поширенні голосні букви пропускаються. Тому, як насправді виглядала тодішня Хозарія, які займала землі і народи в українській історії, тай і у Світовій ще кінця не видно в цій історичній проблемі.
Українського перекладу цього Хозарського листа, здається й досі немає, тобто маємо таку своєрідну білу пляму нашої новоненаписаної Історії!
У 965 році руський князь Святослав завдав Хозарії смертельного удару...

2 коментарі: