неділя, 3 липня 2016 р.

іуп-8. Зопіріон від Олександра Македонського.

Погромивши майже всю Перську імперію Олександр Великий у 331 р. до н.е. вирішив спробувати отримати лаври Скіфського переможця.
Щоби не повторити помилок ні Кіра, ні Дарія для початку він вирішив послати Зопіріона морем, щоб захопити скіфську Ольвію, як плацдарм для майбутнього походу самого Олександра - через Кавказ - Скіфію - Дунай і повернутись у Македонію...
Помпей Трог кн. 12,1 : "... Олександр отримав із Македонії листа від Антипатра, в якому повідомлялось про хід війни спартанського царя Агіса у Греції, війни епірського царя Олександра в Італії, і війни намісника Олександра - Зопіріона у Скіфії. Ці звістки викликали у Олександра різні почутття, його більше порадувала смерть двох царів-суперників, чим згуба військ під командою Зопіріона...".
Далі Помпей Трог писав, кн. 12,2 : "... Зопіріон, назначений Олександром Великим намісником Понту... зібравши 30 тисяч війська, він пішов війною на скіфів.
Він загинув із усім своїм військом, і тим самим заслужив кару за війну, яку необачно почав проти народу ні в чому не винного."
А ось Курцій Руф кн.10,2 : " Приблизно в ці ж дні (О.М.) отримав від Кена листа з вістями про Європу та Азію. Поки він сам підкоряв Індію, правитель Фракії Зопіріон загинув із всім своїм військом під час походу проти гетів, від раптової бурі з грозою..."
А ось, якою була ця "буря з грозою" від Макробія :
" Борисфеніти, обложені Зопоріоном, відпустили на волю рабів, дали право громадянства іноземцям, змінили боргові зобов*язання і таким чином змогли витримати облогу ворога..."
Очевидно, що ці суспільно-правові норми у життя в Ольвії були запропоновані Каллініком, за що його ольвійська влада пізніше нагородила великою сумою грошей - однією тисячею золотих монет, що можна взнати із залишків письмового декрету, який був вибитий на кам*яній плиті. Очевидно, що за ці гроші Каллінік поставив статую Зевсу-Спасителю в самій Ольвії. Каллінік - розшифровується , як "той що отримав прекрасну перемогу".
Ще в тогочасних шарах грунту під мурами Ольвії ( нині село Парутине миколаївської області) знаходять пращеві свинцеві кулі із ініціалами, які розшифровуються, як   " базилевс олександр" !
Після поразки Зопіріона у самій Греції-Спарті і Фракії почалися повстання проти македонської влади. Арріан "Похід Олександра" кн.4, 15 :
"До моря він (О.М.) відправив Менета гіпарха Сірії, Фінікії і Кілікії, доручив йому доставити до моря 3000 талантів срібла, щоби він їх відіслав, із них Антипатру (намісник Македонії), стільки, скільки Антипатру буде потрібно для війни з лакедемонянами (спартанцями)".
У Римській імперії дуже любили і поважали Олександра Великого  і майже вся тодішня література зазнала цензурування щодо життя і діяльності Олександра і його батька Філіпа в кращий бік...
І тільки в одного автора Павла Орозія "Історія проти язичників" кн. 7,34, 5 : " ..(скіфських народів)  боявся навіть знаменитий Олександр Великий ..."
Це була ще одна блискуча перемога Скіфії, скіфського військового генія над новим імперським ворогом...
"

3 коментарі:

  1. Історія з Зопіріоном запутана. Достеменно невідомо, що стало справжньою причиною походу. Завоювання Причорномор'я? Не забуваймо, що в 331 році до н.е. в розпалі була війна з державою Ахеменідів. Александр захопив землі на захід від Євфрату і Єгипет, Дарій ІІІ ще утримував половину своєї держави. Вирішальна битва відбулася 1 жовтня 331 р. до н.е. під Гавгамелами. Тоді перси були остаточно розбиті.
    Таким чином, головні сили македонської держави були в той час на сході. Тому дивним є той факт, що наскільки сильне військо вислали проти грецьких колоній. В битві при Гавгамелах Александр Македнський мав 47 тисяч воїнів і це були серйозні на той час сили. Тому доволі сумнівним є твердження про 30 тисяч в Зопіріона.
    Спартанці в тому ж 331 році були розбиті Антипатром, який виставив проти них близько 33 тисяч бійців. Тому навряд чи на Ольвію пішла б така армія.
    Можливо, то була власна ініціатива Зопіріона. Слави захотілося і здобичі?

    ВідповістиВидалити
  2. Зопоріон був не тільки керманичем Фракії, але всього Чорного моря - тобто грецьких портових міст , які підкорялися О. Македонському. Такщо назбирати людей і кораблів для морського походу на Ольвію йому не було складно. Битва при Гавгемалах - немає точного датування ! Ймовірно що Персополь олександр спалив коли взнав про поразку під ,Ольвією!! Треба шукати факти - "за", а не "проти" ...

    ВідповістиВидалити
  3. Писання про те, що Зопоріон САМ пішов походом на Скіфію - це відбілювання Олександра Великого !!!

    ВідповістиВидалити