понеділок, 18 липня 2016 р.

Лист із Звенигорода.

Відомий український історик, археолог Ігор Свєшніков написав статтю у газеті "Галицька брама" за вересень 1994 року під назвою "відлуння ? Ні. Живий голос.", де йдеться про знайдення цього безцінного листа писаного на берестяній корі.
Як повідомляє історик з 1951 року у містах Північної Русі археологам починають попадати до рук приватні листи кінця 11-14 ст. писані на березовій корі - "зміст дуже різноманітний - судові й боргові справи, переліки феодальних повиностей, заповіти, церковні поминки, листи до родичів і друзів, вправи школярів. Пергамент і папір були на той час дорогим матеріалом, а відповідно оброблені тонкі платівки березової кори - загальнодоступними."
Зволожені грунти півночі сприяли збереженню цих унікальних історичних артефактів.
28 липня 1989 року у селі Звенигород Пустомитівського району Львівської області на місці давньої столиці удільного князівства була вперше в Україні виявлена "берестяна грамота" - Лист. Ось його переклад на сучасну українську мову, зроблений І. Свєншіковим:
"Від Говенової до Нежниця. Дай 6 десять кун лодієвих ( за оплату перевозу лодіями-човнами), сказав Говен, коли йшов на суд (Божий, тобто, коли вмирав), а піп записав. А дай Луці. Якщо не віддаси, то я у князя возьму отрока (слугу), швидко приїду, а то тобі в більше (в більшу суму ) увійде (обійдеться).".
"... Грамота, розміром 6,5 х 30 см., є повністю збереженим листом, висланим у Звенигород з якогось іншого давньоруського міста..." ??? Датується Лист за археологічними даними і кириличним письмом - 1110-1137 роками.
І. Свєшніков думає, що "... грамота написана, вочевидь, вислана з Перемишля." !?
Сам Звениг7ород лежить на берегах річечки Білки, яка впадає у Полтву, а сама Полтва у Буську вливається у Західний Буг. З 110 до 1112 (точно за Літописом) існувало Бужське князіввство, яким керував внук Ярослава Мудрого - Давид Ігоревич. Якщо Лист писаний до смерті бужського князя (1112р.), то очевидно, що у  Звенигородському листі йдеться про бужського князя !? Адже територія князівства формувалася на основі басейну ріки Західний  Буг - Полтви і їх приток. Територія князівст, їх границі і часи існування - це дуже великі і значні теми для досліджень, яким ще не видно кінця ...
Головне бачимо, що ріками, і навіть потічками плавали лодії-човни, і очевидно, що перевозили вантажі і людей, і це як бачимо регулювалось Князівською адміністрацією.
Очевидно, що Князівська адміністрація регулювала і правила передачі і перевезення тодішньої пошти - берестяних грамот простими громадянами і для простих людей !?
Цілком очевидно, що Поштові правила у ці часи були, і сама Пошта ділилась на Княжу Поштову службу і Людську Поштову службу, остання, вірогідно діяла тільки в межах самого князівства ?..

8 коментарів:

  1. Як добре, що Ви, Авторе, володієте багатим спектром історичних знань, і маєте змогу взяти на себе керівництво роботою по створенню Великої ( спочатку Бужанської, потім Львівської, і в решті решт - Всеукраїнської) Поштової Історії !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Шановна читачко - ну, мусів же хтось це зробити : написати хоча би краєзнавчий варіант "Історії української пошти" !?*:))) Наукова, академічна "Історія української пошти" ще потребує багато роботи і багатьох рук, чи то голів , щоби бути написаною !!!

    ВідповістиВидалити
  3. Ваші знання і досвід додають читачам упевненності, що Ви взмозі стати на чолі цієї важливої роботи хоча би в Вашому регіоні, на Львівщині, а решта - поступово вирішиться майже автоматично ! Крім Вас, більш нема кому цим зайнятися, запевняю Вас ! Для початку напишіть загальний невеликий вступ до всіх вже створенних робіт, в т.ч. і про паперове виробництво (дайте список, зміст статтєй), та надсилайте все до редакцій відповідних видавництв ! Буде непогано, якщо якийсь профільний універівський науковець напише до цього обширного труда супровідну рецензію ! Певна річ, ця справа непроста і нелегка, але на війні, на фронтах АТО - ще тяжеліше... Зараз Державі вкрай потрібна ця Ваша праця, навіть її краєзнавчий варіант, як передмова до Наукової Історії Української Пошти ! Нехай ця передмова опиниться особисто Вашим вкладом в боротьбу України за дійсну і всеосяжну Перемогу над ворогами !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановна - там напочатку є передмова, яка називається "Історія української пошти" , здається за 24 червня !!!Решту то все фіг-ня !!! Гарних Вам днів !!! Головне, що цю справу я закінчив !

      Видалити
  4. Бардзо дзенькуэмо!
    Ешли нэ удало сья в язику украинським, можеш зрозумиць польскего?
    Милишь сья !
    Твердзи чисто мьяжски : найважнейше - аби закончичь тей справе,
    а далей юж взгльоду ??? Вьячь нэ тилько грешне. Ест то конэчне, аби
    пшеказачь до вшистких людзи - то значи публиковаць !

    Jeśli nie udało się w języku ukraińskim, można zrozumieć polskiego? Mylisz się!
    Twierdzi czysto męski: najważniejsze - aby zakończyć tę sprawę, a dalej już względu ??? Więc nie tylko grzeszne. Jest to konieczne, aby przekazać do wszystkich ludzi - to znaczy publikować!

    Если не дошло по-украински, может быть поймете на польском? Вы неправы !
    Рассуждаете чисто по-мужски : главное - кончить дело, а что дальше, то уже неважно ??? Так поступать просто грешно !
    Необходимо всё донести до людей, то значит опубликовать !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановна, псякрев (так моя бабуся Стефка) матюкалася , як я потім взнав: всі хто хотів - все прочитали і зрозуміли - отож до людей все донесено !...

      Видалити
  5. ...Той, хто не зрозумів - не встиг зрозуміти, той безнадійно спізнився - бо його потяг вже пішов... таким чином, до нього нічого не донесено,
    psja krew !!!

    ВідповістиВидалити