пʼятниця, 1 липня 2016 р.

Лист у Вічність.

Цей Лист справді був написаний у Вічність і через сотні і тисячі років він дійшов до нашого часу. Він не згорів, його не переписали, його не могли знищити  чиїсь злі наміри.
Розміри його велитенські - 7,8 метра висоти і 22 метри довжини. Лист вибитий на каменю, написаний трьома мовами, зроблений на скалі , на висоті 105 метрів від дороги між сьогоднішніми містами Хамадан і Керманшах у Ірані, біля Бехістуна...
Починається цей Лист так:
" Я - Дарій, цар великий, цар царів, цар у Персії, цар провінцій, син Виштаспи (Гістаспа), внук Аршами, Ахеменід..."
У Листі Дарій розповідає, як він боровся із бунтуючими провінціями - коли став царем Персії і всієї Перської імперії.
Повернувшись із Скіфського походу, він "дописує" цього Листа, але вже тільки однією мовою - перською і додає доволі гротескне зображення скіфа, який символізує скіфський народ. Сучасний переклад Бехістунського напису Дарія складає майже 9 сторінок стандартного книжкового тексту.
Ось закінчення Листа, де йдеться про наших предків - скіфів, яких Дарій називає саками.
"Говорить Дарій: разом з військом саків я ввійшов в країну Саків, яка є за морем, які носять гострі шапки.
Далі я відновив корабельний міст, що був близько моря. Через цей корабельний міст ввійшов я в країну і саків дуже розбив, одну частину я схопив, друга частина була зв*язана і приведена до мене. І я їх першого і найбільшого із них - Скунха по імені його, вони схопили і привели до мене. Потім іншого, найбільшого зробив я (царем) - така моя воля була. Потім країна стала моєю".
Спочатку чимало дослідників вважали, що саки - тут названі - це скіфські племена у Середній Азії, і що  в даному випадку Дарій написав тільки правду !?
Хоча Амудар*я і Сирдар*я ріки і сьогодні досить норовливі і  ніякого судноплавства і кораблебудування на них у давні часи не було ...
Дарій Перший у своєму Листі "трохи" прибрехав про скіфів, якби хтось тоді за сумнівався в достовірності написаного - то ним безсумніву зайнялось ахеменідське гестапо чи нквд .
Якби дійсно Скіфія зазнала якоїсь, навіть незначної невдачі чи поразки від Перської імперії, то античні автори б цю історію у своїх творах повторили б не раз ! Але цього немає !!
Натомість є цікава книга Квінта Еннія Флавія Арріана (бл. 95-175 рр. н.е.) де у книзі "Похід Олександра" він пише таке, кн.4,4:
"Олександр відповів, що краще йому піти на смерть, коли підкоривши майже всю Азію, ніж стати посміховиськом для скіфів, як став їм колись Дарій, батько Ксеркса..."
А ось кн.5,4:
"А поразку, отриману персами у скіфській землі, я по-правді не знаю, як пояснити: важка місцевість, якась помилка Кіра, чи тим, що скіфи виявились кращими воїнами ніж перси..."
Арріан римський сенатор, потім консул, у 131 р. н.е. управитель провінції - Капподокія, а ще історик. Отож війському справу він знав не тільки з книжок.
Відкриваємо для себе важливий постулат Історії: Не все , що написане - є правдою, тим більше про наших предків !!!

10 коментарів:

  1. О, Бехістунський напис царя Дрія - відома пам'ятка історії доби Ахеменідів. Так, всьому вірити там не варто. Всім же відомо, як офіційна історіографія полюбляє все перебільшувати і вихваляти.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, за коментар ! Хоч здається все відомо, але скіфи досить обмежено подаються українською історією...

      Видалити
    2. Це не дивно для таких народів. Тим більше, що скіфи були кочовиками, в той час як письмові джерела були від осілих народів. Відносини між кочовиками і землеробами, як відомо, були непростими. Та й ставлення до кочовиків було як до варварів повсюди.
      Але все таки про скіфів хоч трохи відомо. Про кіммерійців, наприклад, відомо менше. Так, це перший народ на території України про який хоч відомо, як його інші називали. А до цього що - лише назви археологічних культур.

      Видалити
  2. Проблема виникнення кочівництва досить складна, але у нас також був і є степ - де виникло кочове господарство. Щодо кімерійців - то це вигаданий народ ,Геродотом...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Справді Геродотом? Просто перші згадки про них є ще в "Одіссеї".

      Видалити
  3. "Кіма" - з давньогрецької - "хвиля".
    "У Гомерівській "Одіссеї" згадуються і просто місто, і люди кіммерійські, що знаходились на краю землі , Океану...
    На Керченському півострові є грязеві вулкани, які під час виверження можуть супроводжуватись і землетрусами, і загорянням газів, що будуть виходити з надрів" - Т. Дишкант "Фальсифікація Скіфської історії Геродотом" Львів 2011, С.4-6.Клавдій Птолемей згадує тут і містечко - Кіммерій (Хвильове) і мис Кіммерій і Кіммерійський Боспор - вода тут х вилями, водоворотами і протитечіями...
    Візьміть з Геродота і випишіть всі його згадки про кіммерійців на один листочок і побачити цікавий факт !!!



    2

    ВідповістиВидалити
  4. Крім того "Одісея" існує з Пісістратової редакції !...

    ВідповістиВидалити
  5. Щось, дуже круто історіки казали про цей 'кіммо-народ'... а хто знає, чи існував він насправді, або він є плодом надуманої фальсифікації - народ зможе змонтувати що завгодно, і історію - також !!!?

    ВідповістиВидалити
  6. В Історії було багато народів - з подібними назвами і заняттями..

    ВідповістиВидалити
  7. Ще в кінці 7 ст.д.н.є. на теренах Європи з'явились скупчення невідомих племен : кімврів і кімбрив, ставших до кіммерійців спорідненими народами і які вважались одним за походженням народом. Про них писали і грецькі вчені-історики ...

    ВідповістиВидалити