неділя, 17 липня 2016 р.

Проблема і Проект Дулібів.

Проблема походження "дулібів" є досить складною і невирішеною насьогодні, і як мені здається тільки посильна допомога Укрпошти допоможе науковцям Світу вирішити цю непросту, історичну  загадку.
Читаємо в "Історії України" Львів 1996, С.53:
"З Бугом пов*язує літописець місце проживання дулібів, бужан і волинян. Дуліби були одним з найраніших племінних об*єднань східних слов*ян. Вже в часи візантійського імператора Іраклія (610-641), повідомляє літопис, авари "воювали проти слов*ян і примучили дулібів". Письмові джерела фіксують також дулібів у Чехії, на Верхньому Дунаї і Балканах, що свідчить про їх розселення на ці землі...
...Бужани та волиняни були вже пізнішим територіальним об*єднаннями, що виникли на основі дулібського і були пов*язані з містами Буськ та Волинь..."
Багато разів про дулібів згадує М. Грушевський у своїй великій праці "Історія України-Руси" т.1 ,С. 207 : "Імя Дулібів, старе, прасловянське імя, що має свої паралелі в хорутанських Дулібах, в чеських і моравських Дулібах..."
Під керівництвом П.П. Толочка у "Давній історії України" 1995, кн.2, С. 53 написано так : "... у верхів*ях Західного Бугу і Дністра - проживали дуліби (пізніше - волиняни й бужани)".
На превелике щастя сьогодні в Україні збереглося шість сіл із назвою "Дуліби" і туди Украпошта доставляє - листи, бандеролі, посилки і пенсії... Ось адреси цих сіл:
1.село Дуліби Стрийського району Львівської обл. поштовий індекс: 82434.
2. с. Дуліби Жидачівський р-н. Львівська обл.
3. с. Дуліби Турійський р-н. Волинська обл.
4. с. Дуляби Бережанський р-н. Тернопільська обл.
5. с. Дуліби Бучацький р-н. Тернопільська обл.
6. с. Дуліби Гощанський р-н. Рівненська обл.
Якщо добре вдивитись у топографічні карти, де ті села знаходяться, то бачимо, що Стрийські Дуліби лежать на дорозі, яка веде до карпатського, гірського Воловецького перевалу, висота якого 1014 метри, тут є навіть залізнодорожній тунель!!
Бучацькі Дуліби знаходяться на березі ріки Стрипа, яка тут протікає у глибоків долині і трохи далі впадає у Дністер.
Турійські Дуліби лежать на березі заболоченної ріки Турії, і тут очевидно, вони тримали під охороною міст через цю річку.
"Етимологічний словник української мови" повідомляє: дулей - місце для сторожових собак при овечій отарі; дулеу - великий кудлатий собака, сторожовий пес - це слово збереглося у молдавській мові!!
З усього цього можемо зробити висновок, що "дуліби" не були окремим племенем, ні союзом племен, а очевидно, були озброєнними охоронцями, які оберігали головні        дороги, мости, перевали, а ще доставляли чи супроводжували тодішні поштові відправлення. У цій  справі дулібам помагали  собаки кудлаті, адже це доводилося робити при любій погоді і порі року !:))
Очевидно, що дуліби - це був всеслов*янський прошарок людей, які несли поштово-охоронну  державну службу і мали відповідний для цього статус. Також, очевидно, що навіть при зміні  різної влади - дуліби зберігали свою "роботу" і їх поселення з характерною назвою дійшли навіть до нашого часу !!!
Скільки дулібам років !? Може 1400, а може більше 1000 років !?
Нині історична наука може встановити цю дати, провівши в усіх цих селах кількорічні археологічні та етнографічні наукові дослідження із залученням зарубіжних науковців, які вивчають Історію ранніх слов*ян !..
Проблема походження слов*ян й досі є невирішеною ! Цілком можливо, що Проект по дослідженню Дулібів, нарешті допоможе вирішити цю Велику історичну проблему! а Київ тоді зможе за собою закріпити статус ключового центру світової Славістики !
Із знайдених матеріалів, речей, досліджень, карт, фотографій можна буде створити висококласну Виставку по проекту "Дуліби", яка відвідає великі міста України та столиці слов*янських держав...
А Украпошта та громадські організації зможуть в кожному дулібському селі поставити пам*ятний знак із приблизно таким написом: "Пам*яті давніх предків -  ДУЛІБІВ : поштарі та охоронців доріг, мостів, перевалів..." Ще на цих знаках можна буде вибити якісь цікаві, характерні речі, які тут будуть знайдені при дослідженнях... а ще можна буде випустити спеціальні марки, конверти, значки, буклети, оганізувати турпоїздки, випустити фільми, книги і т.п. ...

4 коментарі:

  1. Автор статті певно висловив споконвічну слов'янську проблему про невирішенність в питанні походження слов'ян. І мені прийшло на думку - всі висказані в статті тезиси об'єднати в один тематичний Проект: "Проблема походження слов'янського народу, і "дулібів" як його частки". Ця історична проблема є досить складною і невирішенною на сьогодні, і тільки посильна участь Укрпошти допоможе науковцям Світу розгадати непросту, історичну загадку: "дуліби" були всеслов'янським прошарком людей, які несли поштово-охоронну державну службу і мали відповідний для цього статус !
    Цілком можливо, що Проект по дослідженню "дулібів", започаткують і вирішать якраз поштовики, спадкоємці слов'ян-дулібів, одним з яких і виявився сам Автор - Тарас Дишкант !
    Щасливої Йому дороги в історично-поштовій роботі і відповідних наукових дослідженнях !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Є Слов*янські народи - Шановна прошу не плутати !!!! А я моя робота - є просто - краєзнавчою !!!!!

      Видалити
  2. Шановний Авторе ! Прошу не зменшуваати свою роботу !!!
    Без Вашої участі цей складний вузол ніколи не буде розв'язаний !
    Я нічого не плутаю, адже упевнена : "дуліби" і є дійсно всеслов'янський поштовий прошарок серед інших слов'ян. І на той давній час він утворився разом з поштовою службою якраз на західних територіях майбутньої України. Чи не так ?!

    ВідповістиВидалити