неділя, 10 липня 2016 р.

Римські листи.

Наступною великою державою із якою нашим предкам довелося співіснувати, воювати ( і перемогти), торгувати і просто листуватись була Римська держава: спочатку , як республіка, а потім , як імперія.
Для ефективного управління велитенською Римською державою було збудовано більше 150 тисяч кілометрів доріг ! На магістральних дорогах ставили мильові (миля - 1,5 км.) висотою до 3 метрів, на них позначали відстанні у римських милях. Головний  міліарій (стовб) був позолочений і був поставлений Августом на римському форумі. - И.Т. Кругликова 1984, 81.
Як дуже практичні люди - римляни листи збирали до купи і навіть у наш час ми із задоволенням їх можемо читати у вигляді книг.
Ось книга Луція Аннея Сенеки "Моральні листи до Луцілія" Львів 2007, сторінок 324, переклав з латини Андрій Содомора.
С. 196: " Лист ХС.   Сенека вітає свого Луцилія !
Хто, мій Луцилію, міг би сумніватись у тому, що даром безсмертних богів є те, що ми живемо, а те, що живемо добре - даром філософії ?...
С. 204 :  ".... Анахарсіс - каже Посідоній - винайшов "гончарний круг, на якому ліплять посуд", оскільки згадку про гончарний круг знайшли у Гомера, помилковим вважають радше ті вірші, ніж сам переказ. Я не перечитиму, що винахідником тієї речі був Анахарсіс, хай так, хоч її    і винайшов мудрець, але не як мудрець: хіба ж мудреці не роблять чимало речей, не як мудреці, а просто як люди ?..."
Ось книга "Письма Плиния Младшего" Москва 1983, сторінок 406.
" Пліній імператору Траяну.
... я послав кусочок металу, який він, каже виніс (вкрав) із парфянського рудника. Я запечатав його (листа) своїм перстнем із зображенням четвірки коней."
Трохи далі йде відомий лист про християн - 96.
А це з хрестоматії "Українознавство" Київ 1996, С. 321 :
"Про проповідь св. Апостола Андрея заховалися апокрифічні письма, наприклад Діяння св. Андрея, яких грецький манускрипт є у Ватиканській бібліотеці, є латиномовний лист про мучеництво св. Андрея та Книга Чуд св. Андрея ..."
А це сторінка 327 із книги:
"Про існування християнства в Україні в тому часі свідчить лист св. Єроніма, де він між іншим каже так: " Гуни вивчають Псалтирю, холодна Скитія (Скіфія) огрівається вогнем правдивої віри, а червоноволосі й ясні готи та дакійці возять із собою рухомі святині". Подібно й Теодорит писав до св. Івана Златоустого: " І ще іншу подібність маєш   до св. Апостолів: ти перший заснував св. престіл для кочівних скитів: і той, хто ніколи не злазив з коня, навчився згинати своє коліно до землі. І ті, що їх сльози полоненних не могли зворушити, навчилися оплакувати свої гріхи."
Очевидно, що варто було би зібрати усі Римські листи, які мають відношення до Нашої землі і видати їх одним томом з відповідним науковим коментарем, адже і це             також наша історія ...

Немає коментарів:

Дописати коментар