понеділок, 29 серпня 2016 р.

"польські" питання....

Здавалось, що після Договору про дружбу і співробітництво із Росією, після будапештського Меморандуму, коли весь Світ в особі великих держав дав нам гарантії, після кривавого іловайського Коридору - українське суспільство критично буде ставитись до подібних документів, обіцянок, фантазій і т.п. !?? Але ж ні !!!
Ось, прийняв Парламент Польщі Резолюцію за 22 липня 2016 року про геноцид польського населення у 1943 році на українській Волині ... і нічого  ???
Подивимось, що єднає польську Резолюцію і Дозвіл Ради Федерації РФ вести проти України війну за 1 березня 2014 р..:
1. Те, що ці Документи Історії попадають в один період - Війна (покищо ) Росії з Україною.
2. За характером ці Документи антиукраїнські. Чомусь польським діячам здається, що двадцяте століття польсько-українських відносин складається лише з літа 1943 року на Волині ???
3. Майже одноголосно ці Документи були прийняті Парламентами цих країн !!
4. Що ні в одній, ні в другій державі незнайшлося чесних журналістів, незалежних ЗМІ, які би змогли підняти хоча би суспільну дискусію на цю антиукраїнську тему ...
5. Що проекти Східні Креси і НовоРосія будувалися і хочуть будуватись на етнічних, прадавніх українських землях.
6."добрі відносини", "польські друзі" "добросусідство" ... Добрі і чесні росіяни є і в Російській Федерації, але на жаль в теперішній політиці Росії вони не роблять ніякої погоди...
Уся польська допомога обнулилась резолюцією 22 липня 2016 року. Зрешту, в чому полягає ця "польська допомога" ??? В підтримці українських діячів, які будуть і підтримують чи замовчують антиукраїнські дії Польщі ?? Допомога АТО ? А це, набагато краще - зупинити потенційного агресора, десь далеко у степах на Сході, ніж побачити нову азійську орду у себе на східних кордонах !? Хіба ж, не так ?
7. Польща і Росія зараз переживають глибоку демографічну кризу. В обидві ці країни їдуть люди з нашої країни - на навчання, на роботу, бо наш розгардіяш  в Україні ніяк не закінчиться. Що він вигідний обом, вищезгаданим країнам пояснювати не потрібно !..

Докладної Історії України 20 ст. ще НЕНАПИСАНО !!, у якій би мали бути б документи, матеріали, фотографії, докладні карти подій і держав, спогади і т.п. Це має бути багатотомна Історія, на основі якої можна буде писати Історію... і висилати її у всі українські дослідницькі центри у Світі. Аж тоді на основі цих українських Історій можна буде з польськими істориками написати Спільну історію, якщо вони захочуть це зробити !?.
Але для цього Верховна Рада України повинна вже осінню 2016 року  розробити і прийняти Проект про написання цієї Історії і почати її з "Волинської проблеми-43 року". І не забути про достатнє фінансування цього Проекту ! Бажано, щоби за один рік  чи навіть скоріше - він був по Волині виконанний ! Йде війна у нас на заході за наше Минуле !!!
В часи Незалежної України появилось чимало краєзнавчої літератури, яка просто була неможливою в Радянському Союзі. Її потрібно всю уважно переглянути і описати і каталогізувати. Є побідна література і у світовій українській діаспорі, її також потрібно опрацювати спеціалістам.
Потрібно, щоби чимало людей посиділо у відкритих радянських архівах...
Потрібно створити потужний портал у мережах.
Потрібно створити багато коротких і більших документальних кінофільмів на цю тему.

Візьмемо для прикладу життя Миколи Стутинського, який народився 3.10.1898 року у США,в місті Реймонт-Па.
Навчався потім у Львівському університеті. У 1924 році одружився і жив у селі Ракобовти біля м. Буська. Український громадський діяч, адвокат. Перед Другою світовою війною польська влада посадила його в Березу Картузьку.
19 березня 1943 року Струтинського було вбито польськими боївкарами, коли Польща почала боротьбу за Волинь, винищуючи українську еліту. І це була далеко не остання жартва цієї ранньої весни 1943 року !!!
Півгодинне чи більше кіно : про життя і смерть Миколи Струтинського було би зараз дуже доречне для діалогу між Польщею і Україною, і для показу правди Світу !
Гляньте, панорами їяких країн би попали у цю стрічку: США, Польщі, України, Німеччини, Радянського Союзу (Сталінградська битва), Береза Картузька - Білорусь...

Немає коментарів:

Дописати коментар