середа, 10 серпня 2016 р.

Історія Одеси: бродівські євреї.

Час від часу відвідуючи Одесу, незважаючи на показовий російсько-молдавський антурвж цього міста - відчувалось якимось незбагненим духом, що це своє, рідне і знайоме місто !..
Аж поки не потрапила, недавно до рук велика книга : "Броди і Брідщина" видана в Бродах , Просвітою у 2014 році , у книзі зібрано статті, дослідження і документи про це місто і землю. У цій книзі є невелика стаття-дослідження відомого краєзнавця, політичного діяча і письменника, колишнього депутата Верховної Ради України - Дмитра Чобота - "Бродська синагога в Одесі" СС. 152-157.
Ось кілька цитат із цієї важливої статті С.152 : "... 1808 рік був кульмінаційним у  торгівлі Бродів і Одеси, сучасники називали його "діамантовим роком". Транзит товарів по лінії Одеса-Броди склав у 1808 році 10 млн. 787 тис. російських срібних рублів".
С. 154: "... немало євреїв, які переселялися з Бродів в Одесу, отримали там прізвище "Бродські"..."
" Якщо переглянути дореволюційні і радянські енциклопедичні видання на прізвище "Бродський", то можна прочитати про багатьох знаменитостей. Усіх їх об*єднює одне - родові корені, які тягнуться до галицького міста "Броди".
С. 153 :" В першій половині 19 ст. Одеса швидко розбудовувалась і стала тим містом, яке дуже приваблювало брідських купців...
Особливо багато брідських євреїв  почало оселятись в Одесі в 1820-х роках... Община брідських євреїв стала досить великою і впливовою у місті. Брідські євреї відкривали в Одесі великі торгові будинки, займали провідне місце в  хлібній торгівлі. В 1835  році брідські євреї розпочали будівництво в Одесі власної синагоги. В 1840 році тут виникає перша в Російській імперії хоральна синагога, яку назвали "Бродською". Архітектурним зразком для неї стала збудована ще у 1741 році велика синагога у Бродах.. Хоральна називається тому, що у синагозі співав хор, що у євреїв було досить рідкісним явищем..."
Коментар Т.Д.: Хоральні співи властиві українським церквам - це здається має відомо бути усім !..
С. 154: "...Бродську синагогу закінчили будувати у вересні 1859 року. У згаданому вище документі записано: "Головна синагога на розі Єврейської і Рішельєвської вулиць. Синагога називається "Бродською".
С. 155:" У середині 19 ст. в єврейських колах  Бродів і Одеси добре знали один одного. В обох містах проживало немало родичів, які підтримували між собою зв*язки. Ці зв*язки порушив прихід до влади більшовиків, а остаточно вони перервалися після Другої світової війни, коли брідські і одеські євреї дуже сильно постраджали від гітлеровського геноциду.
Саме на честь "перлини біля моря" у Бродах у середині 19 ст. був збудований готель "Одеса"... В 60-х роках його перебудували і там тепер житловий будинок по вул. Академіка Щурата..."
..... В інтернеті знайшов таке, що "починаючи з 1820-х років Одесу заселяли євреї з Австріх, Німеччини і Бродів". Що за Броди, чиї Броди ???:))
Що синагога була збудована у "готично-флорентійському стилі у 1863 році."
Що перший "градоначальник" Одеси Хосе (потім Йосиф) де Рібас, маючи 18 років у 1768 році прийшов служити у російську армію і скоро став віце-адміралом, і добре засвоїв російські звичаї і традиції.
У 1796 році померла Катерина Друга і коли ревізія Павла Першого приїхала в Одесу, то виявила там недостачу у величезну на той час суму - півмільйона російських рублів....
Х. де Рібаса було відкликано в Петербург, де він потім брав навіть участь у заколоті проти Павла Першого.
Де Рібас встиг в Одесі збудувати магістрат, городську  думу, біржу, і ще 50 невеликих кам*яних будинеів. У 1796 році в Одесі проживало всього три тисячі   жителів...
Щоби виправити становище в Одесі після Хосе, було дозволено діяти Магдебургському праву з 1797 по 1891 роки...

15 коментарів:

  1. Дуже цікаві відомості ! Особливо про Одесу, хотіла в вересні ц. року
    трохи відпочити в тих краях десь на узберіжжі ... не судилося !
    А відомий Вам Хомі про це та інше залишив для Вас чимало повідомлень в "своєму чаті" ! Чи Ви туди вже не заходите ?!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за коментар, Хомі він звичайно молодець. Одеса вартує меси, пахлави, королівських креветок і вареної кукурудзи :))

    ВідповістиВидалити
  3. А ПРО ГОЛОВНЕ ЗАБУЛИ ? РИБА ! БУДЬ-ЯКА ! ЗВИЧАЙНО, НАЙКРАЩОЮ МАЄ БУТИ ТА, ЩО САМІ ПОЖАРИТЕ ! :-)))

    ВідповістиВидалити
  4. Ой, шоб ти так жил, за добрую рибу - не плотять за-над-то !!!

    ВідповістиВидалити
  5. Ви ж не подумайте, що написано безграмотно, просто там максимально збережено одеський правопис і акцент !

    ВідповістиВидалити
  6. А що Ви скажете відносно одеської риби ??

    ВідповістиВидалити
  7. Написав сьогодні про Бердянськ !!!! Може хто пам*ятає ?:)))

    ВідповістиВидалити
  8. Я і є та, що пам'ятає, і завжди буде пам'ятати, адже є про що ....
    Сьогодні ще раз перечитала Авторську статтю . В щирому захваті, що
    охопили багато історичних одеських подій, так цікаво поданих ! Треба собі зробити копії для довгої і доброї пам'яті ...

    ВідповістиВидалити