середа, 29 червня 2016 р.

Ферекід про Скіфську пошту.

Ферекід народився приблизно 550 року до н.е., а Геродот  також приблизно - 484 р. до н.е.. Ферекід написав великий прозовий твір "Теогонія", фрагменти  з якої дійшли до нашого часу . - "Хроніка 2000" Випуск 33, Київ 2000, С. 82. Ось фрагмент 113:
"Кажуть, що скіфський цар Іданфур, - як оповідає Ферекід Лерійський, погрожуючи війною Дарію, що перейшов через Істр, послав символи замість листа, а саме мишу, жабу, птаха, стрілу і плуга.
Коли з приводу цих дарунків виникла непевність, якої і слід було очікувати, тисячник Оронтопаг казав, що скіфи підкоряються персам: він розумів під мишею - життя, під жабою води, повітря під птицею, під стрілою - зброю і під плугом - землю.
Натомість, Ксіфодр пояснив ці дари зовсім інакше: він казав, що якщо ми не полетимо, як птахи, не сховаємося в землю, як миші, чи не зануримося у воду, як жаби, то не уникнемо їхніх стріл, бо не володіємо землею."
Ось сакральні речі (символи) скіфів за Геродотом кн. 4,5 : "... Коли вони були царями, з неба впали на скіфську землю зроблені із золота: плуг, ярмо, сокира і чаша".
Ось святі речі скіфів через 200 років потому, коли скіфські посли відвідали самого Олександра Македонського - " Знай, нам скіфам дані такі дари: упряж биків, плуг, спис, стріла та чаша" - Квинт Курций Руф "История Александра Македонского" Москва 1993, С. 160 . ( хотілось бачити український переклад цієї книги).
Бачимо в обох випадках - присутній "плуг", як символ життя скіфів !!?
Але кочівники і плуг явище непоєднювальне, правда ж !?
Але Минуле не таке вже просте, як про нього нам пишуть чи розказують...
Сучасний український історик Катерина Петрівна Бунятян "Давнє населення України" Київ 1999, С. 183-186 пояснює цей феномен впровадженням у життя давніх людей виробів із заліза, що дало значний приріст у землеробстві, яким можна було поділитись із групами пастухів, які тепер ставали   твердо на шлях інтенсивного кочівництва, але в часи Скіфії вони ще  зберігали пошанування до Плугу !!!
Геродот викидаючи  Плуга із скіфського листа-посилки твердо дотримується своєї негативної позиції, щодо скіфів, що скіфи "не землероби, а кочівники" - кн.4, 2.. Брехун !!!
Адже він знав, що цівілізація, культура твориться в землеробських, міських структурах, а кочівники нічого такого не могли і не створили... Іншого способу якось принизити скіфів у Геродота не було, як назвати  їх "Прийшлими", а ще "кочівниками".
А можете собі уявити царя царів - Дарія, який береться розгадувати незвичне послання скіфських царів - та для цього у нього є повно дрібних царів, полководців, радників...
У давніх арміях були підрозділи, які першими вступали у бій, які вели переговори з противником - це треба було заслужити доблестю і хоробрістю свого роду.
Тут неважко собі уявити пишний штаб Дарія, де всі свердлять очима тисяцького ( полковника по-нинішньому) сивого і сумного Оронтопага, який очолює перший полк величезної армії Дарія (заздрощі, інтриги і т.п.), який стояв на передовій, коли до нього під*їхав скіфський листоноша і передав пошту.
За спиною Орнотопага стоять двоє молодих іще з посмішками його племінничків і тримають в руках скіфську пошту.
Дарій злегка киває головою і Оронтопагові племінники обережно починають розкривати скіфського листа. Із неповно розкритої коресподенції випурхує жива пташка, вже в небі, щось гнівне цвіркає на персів і летить мерщій додому...
Оронтопагові йде масовий і німий посил:
- Давай, старий йолопе, розказуй, що ти тут приніс !?:))
Геродот кн.4, 126-127 розказує, які були причини появи скіфської пошти. Дарій в знак підкорення скіфів хотів отримати в знак їх підкорення "землю і воду", а Ідантірс пообіцяв Дарію свої дарунки ...

4 коментарі:

  1. Здається, я раніше вже читала Ваші захватні оповіді про 1 і 2 скіфсько-перські війни ! А от про історію скіфської пошти ще не прийшлося.
    Але Ви у такий спосіб про це розповіли, що й біси і пекло сміються !!!
    Це ж тільки уявити - ще й пташка гнівно цвіркнула на персів ! Як вони взагалі витримали такого видатного листа від скіфів ??! Класно,
    образно !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А Ви ніколи не відпускали з рук пійманої пташки - горобця наприклад ????
      а перси "прочитавши" такого листа - дали драла до Дунайської переправи !....

      Видалити
  2. Чому ж, відпускала нещодавно ластівку, яка влетіла до мене на лоджію.
    Вона бідна так тремтіла від переляку, а сердечко в неі так стукало,
    було не вискочило ! От тому і розумію тих персів...

    ВідповістиВидалити
  3. І мій котик зрозумів - захотів екзотики, але ледве не "вискочив" слідом за пташкою...

    ВідповістиВидалити