вівторок, 14 червня 2016 р.

Давньогрецький шолом із Балтського району.

Учора (13.06.2016р.) "Думская" повідомила про знайдення давньогрецького шолома корінфського типу 6-5 ст. до н.е. у Балтському районі Одеської області на землях села Піщана.
Тут же було виказано кілька версій, як цей шолом міг з*явитись на наших землях.
Подаю свою, найбільправдоподібну:
Найбільш вірогідно, цей шолом попав сюди із походом Дарія Першого на Скіфію у 519 році до н.е. ( є ще  і 512 р. до н.е.).
Дарій через давню Дунайську переправу - це район нинішнього села Орлівка і румунського міста Ісакча  - переправився у Скіфію.
Як пише Геродот кн. 4,97 на Істрі (Дунаю) іонійці збудували плавучий міст для Дарія і його війська.
Величезне військо Дарія дійшло до сучасного міста Болграда і тут зупинилось, щоби дати генеральну битву скіфському  війську (моя версія - Т.Д.).
Далі Геродот кн.4,128 пише, що частина скіфського війська на чолі з царем Скопасієм і савроматами вирушила до Дунайського мосту... і іонійці кн.4,139 "... зруйнували (міст) на відстані вистрілу з луку..."
Цілком вірогідно, що біля Дунайської переправи відбувся бій скіфів із іонійцями,  яким  прийшлося демонтувати частину мосту.
Серед іонян можливо і був корінфінянин, який хотів трохи заробити грошей у Дарія у Скіфському поході, щоби погасити якісь свої борги чи кредити...
Чужий "борг" погасив якийсь завзятий скіфський сотник , родом з нинішньої Балтської землі, а пізніше цей корінфський шолом, як трофей поклали йому у могилу...

А так бачимо, чогось дуже нового у цьому Світі немає !!!:)))

Три доповнення:
1. Корінф був багатим містом-державою. А де великі гроші, там багато багачів і бідних, а ще всілякого бл..дства, кредиторів, боржників і т.п.
2.Геродот кн.4,52 : " Тірас і Гіпаніс у країні алізонів не дуже віддаляються один від одного, але звідти і далі кожен із них розходиться з іншим і відстань між ними розширяється".
Якраз де був знайдений корінфський шолом - Дністер і Південний Буг починають географічно зближуватись. Найбільш вірогідно, що тут і проходила границя між Західним Скіфським Царством і Алізонами !? Звичайно на таку важливу місцевість ставили вмілого і войовничого  чоловіка. Скоріше всього тут був не сотник, а тисяцький (полковник) скіфський.
3.Раніше автор (Т.Д.) думав, що Скопасіс керував Східним Скіфським Царством, бо разом із своїми сусідами - савроматами пішов громити Дунайську переправу.
Але, вірогідно, що Скопасіс керував Західним Скіфським Царством і це були його землі: від Нижнього Дунаю до Тілігульського лиману...
Щоб завдати перським прихвостням - іонійцям дошкульної поразки - військо Скопасіса мало скритно підійти до оборонців Дунайської переправи і вдарити по них. Це могли зробити найкраще люди (скіфи), які тут жили..

5 коментарів:

  1. Шкода, що "стерлося" речення; Слава Скіфській Україні !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Завдяки здебільшого уявленню, помножуванному на неабиякі знання історії, ми зараз можемо зобразити умоглядну картину, так барвисто намальовану в статті Автором. І ось в цій картині проявляються всі ті значні події, що відбувались у Скіфії так давно і які відіграли, мабуть, щонайбільшу історичну роль того часу. Так, дійсно, їх можна сміливо назвати теперішнім удатним авторським визначенням : "Скіфське АТО 519 року до нової ери" !!! Тому підтримуватиму цей патріотичний заклик :"Слава Скіфській Україні !!!"

    ВідповістиВидалити
  3. Тоді наші предки - скіфи вперше врятували Європу від перської азіатчини і це дало змогу Елладі культурно розквітнути, витворити філософію, принципи демократії, розвинути науку, театр, літератури - тобто закласти нинішні основи європеїзму !...

    ВідповістиВидалити
  4. Цілком згодна з цим багатозначущим висловом Автора,тільки я би додала
    наприкінці "...основи великої європейської, а значить, і світової культури !"

    ВідповістиВидалити