понеділок, 27 червня 2016 р.

найперший Міжнародний лист із Скіфії-України.

Пройшло майже 10 років, як було погромлено все військо Кіра і перська еліта подумала, що все це сталось випадково, що всього один раз не повезло загонистому Кіру.
І коли у Персії появився новий цар Дарій Перший, то Персія почалась готуватись до нової війни із Скіфією. Про цю, фактично Другу Скіфо-Перську війну є наукова книга українського скіфолога Є.В. Черненка "Скифо-персидская война" Киев 1984, С.81, де цитується фрагмент розповіді Ктесія Кнідського (переклад на укр. мову мій):
Дарій наказав капподокійському сатрапу Аріарамну перейти у Європу проти скіфів і взяти в полон чоловіків і жінок. Аріарамн переправився на 30 п*ятидесятивесельних кораблях, взяв скіфів в полон, крім цього захопив і брата скіфського царя Марсагета, знайшовши його закованим в кандалах за якийсь злочин. Скіфський цар Скіфарб у гніву написав Дарію зухвалого листа і йому була дана така ж відповідь..."
Ось Геродот кн.4,1 : "Після здобуття Вавілона Дарій вирушив у похід на скіфів."
Є дослідники, які тут вірять Геродоту і датують Другу  Скіфо-Перську війну 519 р. до н.е., а є які опускають хронологію до 512 р. до н.е...
У давні часи усі війни чи активна  підготовка до них - починалася ранньою весною - у березні місяці.
Найбільш вірогідно, що напад перського флоту на скіфське приморське поселення  чи містечко стався в середині весни 519 р. до н.е.. Можливо це було містечко із змішаним скіфо-грецьким населенням ?..
І кораблями Аріарамна , очевидно, також у більшості керували греки - піддані Персії.
Щодо імен скіфських царів: Скіфарб і Марсагет - то інші історичні джерела і автори таких імен не згадують взагалі !? Очевидно, що перекручення імен скіфських царів було зроблено свідомо Ктесієм Кнідським, бо подібне перекручення подій Другої Скіфо-Перської війни ми знаходимо у так званому  Бехістунському (перському) написі.
Попри всі складності і невідомості описаного історичного епізоду Ктесієм Кнідським ми маємо фактично першу писемну згадку про те коли із українських земель - Скіфії був відправлений (очевидно морем) Міжнародний Лист в іншу державу - Перську імперію !!
 І сталось це приблизно 2535 років тому назад.
Очевидно,  коли прийшла відповідь від  Дарія це був початок літа і частини перського війська вже прискореним маршем прямували до Боспорської переправи ...
 Крім того згадка Ктесія Кнідського про Лист скіфського царя - це є фактично і перша згадка про діяльність Пошти на наших землях !!!

4 коментарі:

  1. Перша письмова згадка про скіфську (українську) Пошту !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Раніше читала я в якомусь польському журналістському блозію щось щодо минувщини Полонії : древні полонські та литовськи племена (там були згадані й ятвяги, жемайти, литвини, і древляни), начебто всі вони ідентифікуються з першопочатку також із скіфськими і савроматськими племенами - але поляків прирахували як бувших сарматів до європейців за їхню, близьку до германців войовничність, шляхетність і велику хоробрість. А ще - як обраний, ментально особливий європейський народ. В цьому мені бачилося щось з майбутнього профашистського кредо! Ось звідки з'явились "фашики"!
    Але я хотіла сказати, що скіфами були не тільки майбутні українці, а й іще багато інших племен і народів. Поляки також колись були скіфами - сарматами ... Ой, пробачте, що так багато слів написалось,
    а з ким в мережах можна ще поговорити-порадитись ??? Ну як, мій Скіфе ????

    ВідповістиВидалити
  3. Шановна - тут йдеться про Пошту Україїни-Скіфії !!! Нічого складного чи надуманого !!!

    ВідповістиВидалити
  4. Перша згадка про роботу Пошти на українських землях...

    ВідповістиВидалити