вівторок, 28 червня 2016 р.

іуп-3. Друга Скіфо-Перська війна.

Крім "міжнародного листування" Геродот кн.4,1 згадує про таку причину цієї війни: "... Дарій побажав помститись на скіфах, за те, що вони  колись удерлися   до Мідії, перемогли тих, хто намагався їх затримати..." Бачимо про Кіра тут і не згадується !?
Помпей Трог пише, що "Дарій пішов війною за те, що не отримав руки його (Іантіра) дочки і вступив  у Скіфію..."
У Йордана це описано трохи інакше - "Гетика" параграф 63: "Потім Дарій, цар персів, син Гістаспа, побажав з*єднатися шлюбом з дочкою Антіра, короля готів... але ті йому відмовили в цьому ..."
Геродот цього скіфського царя називає - Ідантірсом.
За Геродотом кн. 4,87 Дарій зібрав 700 тисячне військо, не рахуючи екіпажів кораблів, яких було 600 штук. Цифру 700 тисяч підтримує і Помпей Трог, а перський історик Ктесій Кнідський в цілому говорить про 800 тисяч перського війська !!
Науковці не хочуть вірити у такі цифри війська перського, але погоджуються з тим, що тоді Перська імперія налічувала близько 50 млн. жителів !? Дарій зібрав-забрав все чоловіче населення воїнського призову, яке до того 13 разів у різних провінціях-сатрапіях піднімало повстання проти Перської імперії і проти нового царя - Дарія... і повів їх на завоювання Скіфії.
Грецькі умільці із кораблів для Дарія побудували два мости: через Боспор і через Дунай, в районі нинішнього села Орлівка Ренійського Району Одеської області. Це навпроти румунського міста Ісакча. Дунайська переправа в районі села Орлівка належить до найдавніших в цьому регіоні.  Пізніше в римські часи тут було римське укріплення для охорони цієї переправи і тут стояли вояки 1 Італійського та 5 Македонського легіонів Римської імперії - И.Т. Кругликова "Античная археология" Моска 1984, С. 120..
Далі Дарій із своїм військом піднявся до верхів*я озера Ялпуг і в районі нинішнього міста Болграда Одеської області - став великим табором і став чекати на генеральну битву із скіфським військом...
Скіфи, звичайно не були такими дурними, а взялися винищувати заготівельні загони персів, які вирушали у Скіфський степ для здобуття провіанту та фуражу. Очевидно, що це вже була друга половина горячого літа - 519 р. до н.е., а цей час зеленої трави тут вже не було, а була суха, тай звірів усіх ще перед тим розігнало скіфське військо... Це була пастка !
Страбон так і написав:
"Між гетами і Понтійським морем від Істра в напрямку до Тіри простилається Гетська пустеля, рівнинний і безводний простір, де Дарій, син Гістаспа, в той час коли перейшов Істр для походу на скіфів був захоплений у пастку і ризикнув загинути із своїм військом від спраги, але він зрозумів небезпеку, хоча і пізно і повернув назад ..."
Ця втеча Дарія сталась однієї літньої ночі, але перед нею він отримав  Листа від скіфських царів.
Читаємо у Геродота кн.4, 131 : "... коли нарешті Дарій опинився у великій скруті. Скіфські царі довідалися про це і послали вісника з дарами до Дарія: птаха, мишу, жабу і п*ять стріл.?!"
Над вмістом листа-посилки задумались і Дарій, і перси. Дарій вирішив, що скіфи "складають зброю". Його полководець Гобрій був іншої думки: "Якщо перси, ви не станете птахами, і не полетіте високо в небо, або мишами і сховаєтесь в землю, або жабами і не пострибаєте в болото, то ви не повернетесь до себе, вас згублять оці стріли" - Геродот кн.4, 132..
Дарій залишає  в "Болградському " таборі "хворих воїнів і віслюків" і з "найкращою частиною війська" втікає до Дунайської переправи, яку перед тим погромила частина скіфського війська на чолі з скіфським царем Скопасісом.
Тут Дарій також кидає частину свого війська, щоб його не наздогнали ...
Дарій напевно добре пам*ятав про життя і смерть свого попередника Кіра !:))
В цілому у цьому поході проти Скіфії Дарій втратив лише 80 тисяч чоловік (Геродот кн.4, 143)., про це пишуть і інші історики...
І це була ще одна блискуча перемога скіфського військового генія над тодішньою перською азіатчиною. Це дало змогу Елладі збудувати фундамент нинішньої Європейської цивілізації !!!
Після цієї війни майже 200 років ніхто вже не потикався із військом у  Скіфію !!!
Але, ось з листом-посилкою скіфських царів не все так просто, бо у Ферекіда вміст посилки є трохи інший .!..

Немає коментарів:

Дописати коментар