пʼятниця, 17 червня 2016 р.

Сасів: 100-літній ювілей.

Недавно проїзджаючи селом Сасів (Золочівський р-н. Львівської обл.) помітив, що колишні фундаменти від Паперової фабрики, яка тут була - позаростали. В інтернеті фактично гуляє одна й таж стаття про Історію Сасова.  Але хочу привести тут кілька цитат із книги відомого дослідника українського паперу Ореста Мацюка (щоби люди знали, що то була за Папірня !) -  "Папір та філіграні на українських землях" Київ "Наукова думка" 1974, С. 70 :
" Коли була заснована папірня в Сасові - невідомо...
У 1865 році була збудована велика фабрика паперу ...
... в 1890 році Сасівська фабрика виробила 500 тонн цигаркового паперу, вартістю 300 тисяч золотих. Весь папір експортувався за кордон, а саме: на Схід, до Англії, Америки, Єгипту. Фабрика мала промислові філії у Відні, Олександрії, Парижі, , Смирні (Ізмірі), Лондоні і склад у Відні. На фабриці діяли 3 парові машини, 4 котли, 2 папероробні машини і 20 голендерів...
В 1890 році тут працювало 220 робітників.
... в книжці виданій у зв*язку з крайовою виставкою 1894 р. у Львові, зазначалося, що відома фабрика Сігізмунда Вайса в Сасові  виробляє цигарковий папір і головну масу своїх виробів експортує до Франції, Туреччини, Америки, також продукує копіювальний папір для англійського уряду, а працює тут 320 чоловік.
Спалена в 1915 році під час воєнних дій, фабрика більше не відбудовувалась. Залишки фундаментів ще й сьогодні можна побачити по обидва боки дороги при в*їзді до містечка від Підгірців."
Звичайно, в ті часи Орест Мацюк не міг написати, що Фабрику спалила царсько-російська армія  в Першу світову війну, але перед тим демонтувала і вивезла цінні верстати, машини та інше обладнання до Росії.
Отож, бачимо, що вивезення із Сходу України заводів до Росії нинішнього часу має свою давню традицію, на жаль !
У Сасосі досьогодні є фундаменти  цієї знаменитої і забутої Фабрики (їх можна розчистити), є Папірницький став, в різних архівах, бібліотеках, музеях , очевидно, є матеріали по історії Паперової фабрики у Сасові - можна відзняти кілька різнопланових, різнотематичних фільмів про цю Фабрику - і крутити їх по українських телеканалах, щоби громадяни України таки знали надзвичайно, цікаву Історію своєї землі, а ще й історії різних сусідів...

Немає коментарів:

Дописати коментар