четвер, 23 червня 2016 р.

Історія української пошти.

З Українською поштою я знайомий вже давно - посилав листи, рекомендовані листи, бандеролі, часом навіть посилки.
Аж тут трапилася нагода з нею більш тісніше співпрацювати - глянув у Всесвітню мережу, а там про багатовікову, яскраву Історію української пошти майже нічого немає !?
Є там, що пошта у Києві почала працювати за московським зразком з 1669 року, а у Львові за європейським зразком пошта запрацювала у 1629 році, дякуючи Бандінеллі.
Ще я знайшов, що перший поштовий штемпель винайшов Бішон Генрі в Англії, яким проштамповано перші папери, датовані 19 і 24 квітням 1661 роком.
Що перші поштові скриньки появилися у Парижі у 1653 році, а в Амстердамі у 1616 році.
Що в тій же Англії 6 травня 1840 року в обіг увійшла перша поштова марка, яка названа пізніше "чорним пенні".
Що перший поштовий  Музей запрацював ще у 1872 році.
Почав я згадувати, що в Українській історії є чимало небувалих епізодів, які пов*язані із поштовою сферою. Що мініум одну важливу історичну проблему можна вирішити-зрозуміти тільки через діяльність Пошти, як такої !
Зрозуміло, що Пошта в класичному розумінні цього слова з*явилась із винайденням самого письма.
Першість у цій справі належить шумерам.
"Найдавніші шумерські писемні пам*ятки нині датуються часом "близько 3100 р. до н.е...
Піктографічне письмо, найстаріше серед відомих систем писемности взагалі, у своїй основі дуже просте. Кожен його знак через зображення певного предмета означає якесь окреме слово...
Шлях від першопочатків піктографічного письма до його вдосконалення в письмо фонетичне шумери пройшли за неповних п*ятсот років..." - В. Замаровський "Спочатку був Шумер" Київ 1983, СС. 111-112 ..
Звичайно, що перша поштова служба з*явилась тут, на цих шумерських землях.
Найбільшого розквіту поштова служба досягла у Перській  імперії часів Ахеменідів. Для управління численними залежними землями справно працювала царська поштова служба. На важливих дорогах імперії були збудовані поштові станції, які забезпечували тодішніх царських поштарів усім необхідним:  харчами, фуражем та нічлігом. На важливих і небезпечних частинах доріг: переправах через великі річки, гірські перевали і т.п. будувались сторожові укріплення з озброєнною охороною.
Наприклад від міста Сарди до Суз шлях складав 2470 км, і там було 111 поштових станцій. Змінюючи гінців і коней за день поштова коренсподенція долала близько 300 км. І всю віддаль від Сард до столиці Перської імперії міста Сузи тодішня пошта проходила за 7 днів .
Нашим далеким предкам - скіфам, довелося напряму зкстрітись із перськими царями і їх величезним військом, а ще випробувати й перську поштову службу, але про це буде далі ...

Центр Поштового Зв*язку  номер 6.
місто Буськ
Україна.

1 коментар:

  1. 9 жовтня - Всесвітній День Пошти - вітаю усіх працівників і клієнтів Укрпошти !!!!

    ВідповістиВидалити