четвер, 30 січня 2014 р.

Княжа частка.

Найдавніша письмова законодавча пам*ятка слов*янських народів була записана у Болгарії під час правління князя Бориса (852-889) і називається вона: "Закон судний людям". У ньому зокрема говориться : "...І якщо пошле Бог перемогу, то шосту частину здобичі слід узяти князю, а решту розділити між усіма на рівні частини".
Відомо, що у давні часи посада князя (вождя) була виборною, яка поєднювала ще й функції головного жерця племені - то очевидно, що княжа частка від трофеїв переможного бою не була випадковою "цифрою"!
Великий київський князь Володимир Великий "на пагорбі, поза двором теремним" поставив шість язичеських богів, а сьомим богом був невгасимий вогонь. Давні       пантеони богів нараховували спочатку по сім (головних) богів , зокрема у скіфів. Як відомо число "сім" є найсакральнішим, це пов*язано із сімома зірками Великого воза (Ведмедиці), які дають змогу точно визначати сторони світу і Місячного календаря (7  днів і 4 тижні ) для підрахунку Часу. Якщо бога Вогню помістити в центр,  то шість богів легко вже розташувати по напрямках світу (схід, захід, північ, південь, верх, низ). Тоді очевидно, що число "шість" відповідало за світобудову, а "сімка" в основному за Час.
Важливою частиною світової міфології є так звані парно-близнюкові міфи. Тоді сакральність числа 60 можна пояснити - сумою двох календарних місяців (30+30). І таких парних місяців у році є шість ! Нині вважається, що використання 60 числа прийшло до нас із давньої Вавілонії, але згадаймо, що копа снопів складається в Україні з  60 штук, і що таке рахування утвердилося із розвитком землеробства, а це безсумніву часи  нашого   Трипілля. В Україні ще навіть у 19 ст. існував Копний суд, де збиралась одна чи кілька сільських громад і на підставі звичаєвого права розбирала виключно кримінальні справи!
Про подвиг 300 спартанців із царем Леонідом чули всі, про подвиг такої ж кількості арагвинців у Грузії меншість. Звичайно у Спарти було більше воїнів, але в даній ситуації тільки 300 спартанців прямо підкорялась Леоніду. Військові формування у 300 чоловік відомі і у інших народів. Ділимо 300 на 6 - маємо 50. А 50 - це 7 помножено на 7 іще плюс вождь такого загону. Загін прадавнього вождя Гільгамеша складався з 50 чоловік. Переважна більшість скіфських котлів була розрахована "на підрозділ близько 50 чоловік" - Валерій Грицюк "Військо скіфів" Київ 2009, С.108. Тоді число 300 має також сакральне значення і не було випадковим в Історії людства!
Багато з нас чули слово - "захцянка" , якесь захмарне бажання. А ось, що пише інша книга "Торгівля на Україні" Київ 1990, С.360, що "захцик" - це одиниця рахунку, що відповідає 60 сотням . Ну, тоді із "захцянками" все ясно!
Одна шоста в процентах становить 16,66, якщо заокруглити то виходить 17 процентів. 17 міліметрів це ширина пальця - ця міра довжини широко використовувалась у давні часи. Найдавніші фортифікаційні споруди у 8-7 тис. до н.е  мав Ієрихон, кам*яні мури тут сягали 1,7 метра товщини  - К.Бунятян 1999 р. Можливо це випадковий збіг, в можливо, що й ні!

Немає коментарів:

Дописати коментар