вівторок, 28 січня 2014 р.

Іспанська ріка Турія.

Раніше я вже писав, що в Україні є ріка Турія притока Прип*яті і  є ще одна Турія у Черкаській області з басейну Південного Бугу.
У нинішній Іспанії є також ріка Турія, яка впадає у Середземне море. В усті цієї ріки розташоване велике місто Валенсія, яке давні римляни заснували ще у 137 р. до н.е. Валенсія знаходиться у Валенсійській затоці і тут було найкраще місце для порту.
В одному з соборів міста, як вважається є чаша  св. Грааля.
Вверх по річці Турії є містечко Теруель, тут до Турії впадає права притока, яка бере свій початок біля гори Сан-Феліпе 1839 м. Біля цієї гори починається і велика ріка Тахо, яка впадає  у Атлантичний океан біля Ліссабона.
Тобто маємо прадавній річково-сухопутний шлях через Піренейський півострів. Відомо, що у 6 ст. н.е. у Іспанії проживали вестготи, які є виходцями з українських земель, але більш ймовірно, що вони не могли дати назви  цій  іспанській річці, бо гідроніми мають дуже давню історію.
Очевидно, що це сталось в часи розселення індоєвропейських народів по Європейському континенті.
Топонімів з коренем "тур" є чимало у світі. Їхнє спільне вивчення географами, істориками та мовознавцями безсумніву можуть вагомо допомогти у розв*язанні світової проблеми Походження індоєвропейських народів !

3 коментарі:

  1. О, ще коли була з'явлена ця значна стаття !! Приємно її бачити хоч через декілька років потому, гарна стаття ! Чи не з'явилось в Вас з тих пір бажання продовжити цю цікаву іспано-португальську тему, яку можна пов'язати з Іордановою ГЕТИКОЮ - щодо появи на тих землях піренейських вестготів (неукраїнського походження!)???

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Історія штука не передбачене ! Тепер можу написати, що вестготи не проживали на давніх українських землях - вони нападали на них за підтримки імперського Риму !!!

      Видалити
  2. Чудово, що Автор подає нове піренейське блюдо під іншим, значно смачнішим, соусом !

    ВідповістиВидалити