пʼятницю, 3 січня 2014 р.

К.Тищенко та іраномовність скіфів.

10 жовтня 2013 року журнал "Український тиждень" надрукував статтю К.Тищенка  - "24-а Перська сатрапія в історії України" н.3 . І тут знову професор К.Тищенко порушив найперше правило наукових досліджень, яке звучить приблизно так: Якщо ти вступив у невідому для тебе галузь науки - то звернися до спеціалістів, які її вивчають, а то наламаєш дров! Ця професорська впертість дозволила мені нарешті зрозуміти, звідки за Геродотом взялися "іраномовні " скіфи. Але все по-порядку.
Є така наука, як палеоетноботаніка, нею у нас почали займатись лише з 1976 року. Її досягнення такі на 2002 рік за Галиною Пашкевич: перші одомашнені рослини: пшениці плівчасті одно і двозернясті, голозернястий і плівчатий ячмінь, бобові: горох, чечевиця, віка ервілія з*яіились у Малій Азії, а у 8-7 тис. до н.е. вони поширились у Європі, а у 5500-5000 роках з*явились на території Молдови і України, разом із землеробами, які прийшли із Близького Сходу через Балканський півострів. Тобто частина наших предків є з Малої Азії. За Катериною Бунятян ці наші предки крім зернових і бобових привели з собою ще й кіз і овець, і цілком очевидно, що й мову.У нас це  все не могло розвинутись бо не було відповідного "екологічного фону".
У 2003 році новозеландські вчені Р.Грей і К.Аткінсон використали методи математики і лінгвістики і встановили, що праіндоєвропейська мова зародилась 9800-7800 років тому в Анатолії (Малій Азії), а Відейко М.Ю. 2007 році з ними погодився в тому, що трипільці мають індоєвропейське коріння. У цілому, як бачимо, що всі три дослідження, гіпотези вище наведені не суперечать одна одній.
А дальше пан професор К.Тищенко мав би знати з порівняльного мовознавства, що українська мова і перська (іранські) знаходяться між собою близче, а ніж давньогрецька від них! Тобто на праіндоєвропейській батьківщині наші предки проживали поряд із предками іранців, і знайдені на території України слова, які належать до іранських мов - впершу чергу належать нашим предкам, бо вони (слова) тут знайдені!
Після двох переможних війн Скіфії (529 і 519 рр.) над Персією, цілком очевидно, що на її території проживало чимало полонених персів і вірогідно, що у тутейших  грецьких містах: (Ольвії, Тіри, Пантікапею, Киркінітіді, Херсонесі і т.д.) У ці часи елліни дуже цікавилися життям скіфів і очевидно, що й їхнім походженням. І, що  полонені перси у Скіфії могли сказати своїм еллінським інтерв*юерам про свою поразку ? Звичайно краще бути переможеним своїми більш розумнішими родичами, а ніж зовсім невідомим народом. А ще як перські полонені у скіфській (українській) мові знайшли кілька і більше слів подібних до перських, то їхня теорія мала серйозне підгрунтя. Висновок: іраномовність скіфів вигадали перські полонені у  Скіфії, а завдяки Геродоту ця давня теорія і попала в Історію, як доконаний факт.
Ще К.Тищенко мав би знати, що  твори істориків, різні важливі документи, а тим більше написи різних царів, імператорів з мовознавчого боку можуть бути цілком бездоганними, але історики у них часто знаходять вмотивовану брехню!!! Вишукування ось цієї брехні  і є основним завданням істориків, така ось їхня специфіка праці!

9 коментарів:

  1. Цілком вірогідно. Якщо Геродот зустрічався з персами в грецьких полісах, то це були вже не учасники подій, а їхні нащадки зі своєю версією "дєдиваєвалі".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В Історії щось нового придумати - дуже важко. Чимало людей ще в античні часи - хотіли бути дуже подібними до О.Македонського !

      Видалити
  2. Безперечно наші предки були іраномовними. Тому, що кіммерійці і скіфи були іраномовними. В той час як трипільці ні.Ні жодних полонених персів сюди приплітати не слід.
    По-перше з трипільців такі індо-європейці , як .... не кажу що. З приводу індо-європейської прабатьківщини: більшість науковців сходиться на тому, що вона знаходилась між Карпатами та Уралом. На користь цього говорять спільні назви тварин чи рослин у індо-європейських мовах. І ні в який Анатолії ці тварини чи рослини не існують і не існували в ті часи. До того ж спосіб життя індоєвропейці вели кочовий. А не осілий. Трипільці це представники іншого етносу. Це землеробськкі народи які утворили Балкано-дунайські цивілізації. Вони родичі шумерів(це якщо по простому). Сучасними нащадками цих протоцивілізації у Європі є лиш Баски в Іспанії. У Рігведі згадуються і природні явища яких у Анатолії не зустрінеш, наприклад ранкова зоря(Еос грецької міфології), бо ці явища зустрічаються тільки в північних широтах. Загалом список аргументів можна продовжити.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Візьміть назви скіфських богів у Геродота 4,59 і порівняйте їх із іранськими богами - абсолютно нічого спільного !!!! Геродот трохи брехун, адже цю історію він писав на замовлення....

      Видалити
  3. Культурна спільність скіфів і кіммерійців передбачає також і мовну спільність а відповідно і етнічну!!! спільність.
    Скіфські боги в тій чи іншій мірі мають аналогів у Рігведі(Індія) та Авесті(Іран). В крайньому випадку можна глянути на пантеон богів аланів, що проживають на Кавказі, які є прямими нащадками скіфів і зрозуміти чітку іранську вісь.
    Мене більше цікавить індо-європейськість трипільців з Вашої точки зору.

    ВідповістиВидалити
  4. "аналоги" в назвах богів не проходять, це дуже серйозні речі- боги називались за допомогою своєї мови...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Власне про що і мова. Мовна спорідненість проглядається в назвах богів. Власне індо-європейськість скіфів це цепередбачає. "воя" мова у скіфів була іранська. тому і аналоги є у всьому індо-іранському колі.

      Видалити
    2. Боги спорідненості не мають !!!

      Видалити