суботу, 18 січня 2014 р.

"Баварський географ": присяни та велунчани.

Ця невелика історична пам*ятка й досі залишається нерозгаданою. Оригінальна її назва " Опис градів і земель на північ від Дунаю". Найбільш повно про неї написав львівський історик Л.В.Войтович, зокрема він у цьому документі налічує 58  народів.
36. народом ідуть "присяни" із 70 градами, а 37. "велунчани" також  з 70 градами. "Присяни" - вважається живуть при річці Сяні ? Але в часи "Баварського географа" у Болгарії правив хан Пресіан (836-852). Болгари тоді складались із кочівників і осілого слов*янського народу. Крім того бачимо число їх градів виглядає "заокругленим" - 70. Очевидно , що це число вивели від загальної  кількості воїнів, яких міг виставити цей народ "присянів". Так, як цей народ був досить віддалений від франків, то його назва у них не зазнала "мовних" змін.
Правда "присяни" знаходились на південь від Дунаю, але ця частина Списку поєднює народи, які проживали досить віддалено одні від одних: 38. пруси, 40. хазари. Доречі хазари мали 100 міст, що говорить, що ця цифра також штучно вирахувана із кількості хазарського війська. Очевидно, що в цю частину Списку  записували народи, які  були більш віддалені від франкської держави. Поряд із присянами є велунчани і також у них 70 градів, а це вказує, що і це число виведене і що вони не могли бути ближніми сусідами франків. Близькі праукраїнські  племена  до франків мають точну кількість міст: чуряни-червляни - 325, бужани - 231, уличі - 318. Найбільш вірогідно, що велунчани не могли бути нашими пізнішими - волинянами!?
Очевидно, що укладач чи укладачі "Баварського географа" спочатку дотримувались плану, що описували народи, які дійсно проживали на північ від Дунаю, але далі відійшли від цього плану...

Немає коментарів:

Дописати коментар