неділю, 12 січня 2014 р.

Княгиня Ольга, Стільсько та Галич.

За багаторічними дослідженнями великого городища Стільська О.Корчинським, воно існувало разом з довколошніми приміськими і сільськими поселеннями з кінця 8 до середини 10 століття. Найбільш вірогідно,    що це пов*язано із смертю київського князя Ігоря, після якої повстали древляни і очевидно  також і червляни у Стільську. Тут повстало питання: а в якому році відбувалося придушення повстання червлян ? У 946 році Ольга боролась із древлянами "і стояла Ольга ціле літо"  біля Іскоростеня. За дослідженням О.Пріцака "Записки НТШ т. ССХХУ Львів 1993, СС. 133-146 княгиня Ольга 9 вересня 946 року мала прийом у Константинополі ?? Очевидно, що дружина Ольги під Іскоростенем просто тягнула час, щоби княгиня вдало і без пригод з*їздила до Візантії, адже під час воєнних дій   секретність набагато підвищується і де може бути князь із якоюсь частиною свого війська ніхто не  має знати ( алібі для хазарської сторони).
А на дорогу з Києва до Константинополя тоді було потрібно від 35 до 45  днів часу. Але руський літописець про цей візит Ольги зовсім не згадує ?? Це лише підтверджує гіпотезу проте, що в цей час Руське князівство ще було залежне від Хазарії і посольство Ольги мало таємний характер, вона їздила, очевидно, під прикриттям купців поновлювати колишні договори Ігоря. Сепаратизм Русі проти Хазарії, звичайно, що був вигідний Візантії. Ольга ще відвідає Константинополь 18 жовтня 957 року, але про цю поїздку руський літописець чомусь широко розповість у  параграфі 955 року ?
У 947 році Ольга по всій тодішній Русі проводить "податкову реформу", і там згадується, що вона поставила свої сани у Пскові, які стоять "до сьогодні"! Більшість вірить у те, що ці сани Ольга з поваги поставила у Пскові, як у місці свого народження, де-котрі говорять, що це пізніша приписка. Цілком можливо, що у Пскові хвалились, що зимою до них недобратись через снігові замети і морози.  і ось княгиня із озброєнним почтом на кавалькаді саней, очевидно на самі новорічні святки і завітала до Пскова, осоромивши його хвастливих городян і залишила їм на довгу пам*ять свої сани! Вірогідно, що впровадження реформи у 947 році не було безкровним.
А далі руський літописець з 948 по 963 роки про життя княгині Ольги абсолютно нічого не пише ?? Літописець, очевидно, таки писав, просто пізніші княжі редактори літопису всі факти життя Ольги тих років викинули із літопису, бо вони: не вписувалися у концепцію походження Русі, а ще просто із заздрості до її діяльності і немалих військових здібностей!
Десь в цих роках Ольга у Прикарпатті розбиває червлян і їх залишки (якусь частину) переселяє на територію Галича. І творить тут княжо-київський домен, який поставлятиме і вироблятиме прикарпатську сіль для всієї Русі, тобто це був стратегічний район. І лише у 1144 році вперше на сторінках руського літопису появляється місто Галич у своїй повній красі. Ось і кілька давньоруських загадок - розгадано !

1 коментар: