пʼятниця, 3 листопада 2017 р.

ІУ. 4. Реванш Каракалли.

Діяння римського імператора Каракалли, очевидно, таки  заслуговують, щоби його портрет був у популярних, ілюстрованих викладах - "Історія України".
Дослідний вельбарської археологічної культури Денис Козак (2002р.) пише, що ця культура у нас появилась в кінці 2 ст. н.е.
Це майже збігається із вторгненням у Подністров,я римських військ Каракалли.
Цілком , очевидно, що дипломати    цього  імператора таки вмовили вельбарців напасти на  Волинь - колишні землі Скіфії.
Рим вдарив із півдня, а вельбарці з півночі...
Зараз невідомо: чи протрималась проримська влада у Подністров,ї і на Волині до 271 р., коли через внутрішню кризу і зовнішню загрозу Рим вивів війська  із однієї з найбагатших провінцій - Дакії !?
І вся ця територія  повернулась під управління місцевих сил.
Ще у середовищі нинішніх істориків України гуляє міф, проте, що вельбарці, які зайняли частину Волині - є тими готами, які прийшли із Скандінавії за легендою Йордана - завоювали весь степовий південь України і встановили тут свою владу !?
За Д. Козаком вельбарські поселення і могильники існують на Волині до кінця 4 ст. н.е. То значить ще  мають бути якісь суперактивні   вельбарці-готи, які  звоювали  український Степ !?
Але їх немає і не було зовсім !
Адже представники вельбарської культури у Волинь прийшли із озерно-болотяних країв-лісів , де буяння життя немає й зараз, що говорити про давні часи ?
Щодо готської мови - це скоріше всього варіант готсько (скіфської)-германської - де багато слів є чисто слов,янських...

3 коментарі: