пʼятниця, 10 листопада 2017 р.

ІУ.6. " Дари у світ "Вальхали".

На днях у краєзнавчому музеї м. Винники, що біля Львова відкрилася виставка археологічних знахідок, які були знайдені біля села Карів Сокальського району Львівської обл. Назва виставки "Дари у світ "Вальхали".
Львівські археологи біля села Карів дослідили могильник пшеворської культури, серед цінних знахідок - бронзовий казан,  скляні кубки і т.п.  Подібних казанів у Європі було знайдено всього два !
Появу усіх цих речей науковці трактують, як "міграцією германських племен" ??
Могильник датують - кінцем 1 ст. до середини 2 ст. н.е.
А тепер моя (Т.Д.) версія появи цього  могильника на наших землях:
Цей Карівський могильник  дуже підтверджує мою версію, яку я недавно опублікував на цьому блозі. Отож давній Рим в особі імператора Траяна Марка Ульпія для завоювання Придністров,я використав представників так званої липицької культури (даки) і пшеворської (германці)...
Клавдій Птолемей у "Географії"  описуючи Європейську Сарматію , карта 8, пише:
"Із заходу Сарматія обмежується рікою Вістулою ( Вісла нині), частиною Германії, яка лежить між її витоками і Сарматськими (Карпат ськими) горами і самими горами".
Картографічна основа "Географії" К. Птолемея, більш очевидно була  зроблена у 1 ст. до н.е. для Карти Агріппи.
Через занепад життя Скіфії-Сарматії, очевидно, що частину земель на Віслянському кордоні  захопили вороги і кордон наблизився до річечки із болотяними берегами, яка нині називається Солокія.
В районі міста Унева - села Карів до  р. Солокія тягнеться пасмо Волинської височини  і болотяних берегів тут немає. Очевидно, що тут було добре місце для створення давнього прикордонного пункту і моста через Солокію. І очевидно, що тут стояв "сарматський" прикордонний загін наших предків.
І цей прикордонний загін напочатку 1 ст. н.е  коли почалося вторгнення коаліції військ : римських, дакійських, германських - дав запеклий бій германському загону, яким керував   якийсь визначний князь-вождь.. Адже два попередні бронзові казани були знайдені у княжих похованнях в Чехії і Польщі.
Враховуючи, що у наших західних сусідах археологічні дослідження за кількістю переважають наші десь на порядок - то можна зробити висновок, що для  покладання бронзового казана у могилу князя мали  бути для цього дуже серйозні причини !..
Вальхала - із скандінавської міфології , це своєрідний рай для хоробрих воїнів, які загинули у бою. Тут вони п,ють медове молоко кози Хейдрун і їдять вепрове м,ясо, яке варить у казані  для них кухар на ймення - Андхрімнір.  Вальхала освічується близком мечів...
Ось так 1900 років тому назад починалася одна з "міграцій"  наших ворогів, можливо вони тут  просто "заблукали" ...

Немає коментарів:

Дописати коментар