неділя, 5 листопада 2017 р.

"Вступ до індоєвропеїстики"

Так можна назвати книгу Сергія Кончі "Індоєвропейці: пізнання доісторії", яку видав Олег Філюк "Центр учбової літератури" Київ-2017, 414 сторінок, тираж всього 300 примірників.
Ось, що в одній з передмов написав відомий український історик, археолог Леонід Залізняк  про автора цієї книги, С.9 , назва передмови:
" Сергій Конча - перший український індоєвропеїст."
" 7 липня  2016 р. після важкої хвороби у віці 48 років пішов з життя Сергій  Вікторович Конча. Народився С.В. Конча 11 липня 1968 у м. Шостка Сумської області..."
Старший товариш С. Кончі  - Л.С. Клейн С.7 називає Сергія "типовим прикладом  "невизнаного генія".
Віриться, що у майбутньому Сумщина в честь свого знаменитого земляка проведе Конгрес індоєвропеїстів із всього світу.
Що ж такого зробив ергій Конча ?
Індоєвропеїстика, як наука потужно розвивається з 1786 року, в результаті  чого С.18 "...написано сотні монографій і тисячі наукових статтей присвячених  реконструкціям індоєвропейської мови, культури та історії".
Ось ще цитата С. Кончі С. 20 "В основу праці лягли напрацювання кількох генерацій лінгвіністів, археологів,  антропологів, етнологів, істориків первісності різних країв і народів, які  зробили свій внесок в проблему пошуків батьківщини індоєвропейців та у вивчення їхньої історії."
Уявляєте, яку масу наукового матеріалу довелося  "просіяти" Сергію Кончі, а ще ж кожна згадана наука має свою історію розвитку, свої правила і закони, свою відмінну термінологію, свої досягнення і свої глухі кутки - і все це треба знати і розбиратися, хоча би на рівні "першого курсу" кожної науки !
І він це зробив - ціною власного життя.
Ось останнє речення із згаданої книги Сергія Кончі, С. 336 :
" Переважна більшість індоєвропеїстів світу  тією чи іншою мірою залучала території України до прабатьківщини індоєвропейців. Тому індоєвропеїстика повинна стати одним з пріоритетних напрямків історичних досліджень в Україні."
Очевидно, що цю книгу Сергія Кончі потрібно перевидати у твердій обкладинці, зшиту, зробити доповнення про нові способи пошуків індоєвропеїстів і т.п.
Книгу потрібно видати таким тиражем, щоби вона була у кожній науковій бібліотеці України, щоби кожен бажаючий міг її собі придбати, щоби вона ще попала у провідні наукові центри світу.
Щоби молоді наші науковці-максималісти не нудили світом, а взявши цю книгу у руки зрозуміли, що їм є ще куди рости ....
Адже знайдення прабатьківщини індоєвропейців - для науковця, для науки в цілому - це великий, вагомий Приз (кубок)...

4 коментарі:

  1. Яку багатозначну та неохватну тематику піднято Автором цієї статті- Тарасом Дишкантом, і наразі навіть важко знайти слова, щоби виразити всю палітру емоцій вдячності за подібну знахідку. Тому краще не скажеш, ніж те, що сказав сам винахідник данної променистої ідеї щодо індоєвропеїстики : "... індоєвропеїстика повинна стати одним з пріоритетних напрямків історичних досліджень в Україні." Додам, і в Європі, і в Світі !!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую !! Бачите, скільки ще проблем є в Історії-Минулому !!!?

      Видалити
  2. За моєю думкою, з Вашою допомогой всі історично-Минулі проблеми поступово (але обов'язково) мають бути розв'язані !!!..Надіюсь, що Ви погоджуєтесь зі мною ...

    ВідповістиВидалити