неділя, 5 листопада 2017 р.

ІУ. 5. Велика загадка ранніх слов,ян.

Головна і досі  невирішена проблема ранніх слов,ян полягає в тому, що вони користувалися тільки ліпним посудом, а це явно був крок назад у суспільному розвитку.
А до ранніх слов,ян на більшості земель нинішньої України яскраво буяла так звана черняхівська культура з гончарною і ліпною керамікою.
"Маркером стабільного економічного становища у середовищі носіїв черняхівських памяток  є також невпинне демографічне зростання. На  теперішній час відомо понад 3,5  тис. памя ток цієї культури..." - С. 163 "Тіні згаданих предків" Харків 2016 р.
Трохи дальше у цій книзі пишеться, С. 169 :" Руйнація черняхівської культури зайняла цілу епоху, гунський час ( кінець 4 ст. - перша половина 5 ст." Ось ще , С. 168 :" Період поступового згасння черняхівських традицій розтягнувся на життя приблизно трьох поколінь, до середини 5 ст."
А що ж гуни ? Дивимося найновішу українську науково-популярну книгу про гунів Олесі Жданович "Воїни степів. Гуни на території України." Київ, Темпора - 2017, С. 55 :
" Епоха панування гунів у Причорномор,ї та на Дунаї охоплює доволі нетривалий період з кінця 4 ст. до середини 5 ст. У матеріальній культурі цей період представлений невеликою кількістю поховальних комплексів (близько 20 ) і випадкових знахідок ( близько 65 )."
Якось не вкладається у голову, як така невелика кількість "справжніх" гунів  за три покоління 75-100 років  приблизно, змогла покорити велику масу черняхівського населення ??
Потрібно врахувати,  що навіть найбільші і наймогутніші кочові народи чи племена живуть і жили  у контакті із землеробсько-міськими цивілізаціями, а то інакше вони всю свою худобу у табунах, отарах, чередах з,їли би за один чи два зимових сезони ...
Перша згадка  про гунів на наших землях є у 2 ст. н.е. у Клавдія Птоломея в його "Географії". Але автор ( Т. Д. ) схиляється до думки, що К. Птоломей використав для свого твору картографічну основу римлян, яку вони створили у 1 ст. до н.е. - це так звана карта Агріппи .
Глянемо, що ж глобального сталося у середині 5 ст. н.е. , що зникла черняхівська і гунська культури ??
У 451 році на Каталаунських полях зійшлися дві великі армії Європи: Західно-Римської імперії під керівництвом Аеція і  армія Атіли. Атіла за Йорданом "Гетика" п. 255 - "володів скіфськими та германськими царствами..."
Каталаунська битва не виявила  тоді переможця, але Атіла збирався з своїм військом йти на Рим, і лише римський папа Лев відмовив його від цього - Йордан "Гетика" п. 222-223.
У 454 році помирає Атіла і його величезна держава розпадається на дрібніші частини, а через 22 роки (476) офіційно зникає й Західно-Римська імперія.
Очевидно, щоби встати нарівні  із Римом старшини черняхівських племен запроваджують у себе тодішні передові технології, якими володів Рим.
Перемігши Рим, наші предки вирішили відмовитись від римських технологій - зокрема виготовлення гончарної кераміки. Адже сотні років Рим ніс на наші землі - гроші, підкуп і разом з ним - зраду, і смерть...
Тому у наших предків після Каталаунської битви 451 р. вже не було гострої потреби для об,єднання, бо головний їх ворог - Рим, був вже при смерті.
Такий процес в історії називається - архіїзація.
Отож зникнення черняхівської культури - було звязано не з її поразкою, а перемогою !..

1 коментар: