вівторок, 31 жовтня 2017 р.

ІУ. 3. село Мишків.

Щоби зрозуміти, що ж сталося  колись давно у селі Мишків, потрібно глянути ще на кілька десятиліть вперед.
Знайомимося із науковою статтею Тетяни Холонюк "Римсько-Германські взаємовідносини в добу Маркоманських війн ( комплексне дослідження на підставі  аналізу археологічних, епіграфічних та письмових джерел" - С. 87-113 із збірника "Нові технології в археології" Київ-Львів 2002 р..
Офіційно Маркоманські війни тривали з 166 до 180 років н.е., але перед тим Римська імперія майже всім своїм вільним військом воювала в Азії проти Парфії.
Т. Холонюк С.90 :"  У 166 році тисячі  маркоманів, лангобардів, убіїв та прикордонних племен  перейшли Дунай. Намісник Верхньої Паннонії Марк Еллій Басс відбив перший наступ..."
Далі у війну проти Риму включились усі прикордонні  європейські народи, племена: язиги, вандали, роксолани, алани, костобоки, бастарни ....
Одним з результатів було те, що "... загони германських рекрутів відтепер регулярно  поповнювали склад римської армії..." - С.101 Т. Холонюк. Це так званий процес "варваризації" римської армії, який потім привів до занепаду Римської імперії, а в цілому й Античного світу.
Липицька археологічна культура датується 1-2 ст. н.е. - "Словник-довідник з археології" Київ 1996, С. 143. За "Археологією України" Тернопіль 2008, С. 259 : "... хронологічні межі липицької культури визначаються 1 - початком 3 ст. н.е.".
Цілком очевидно, що наші предки у ці важкі часи для Римської імперії взялися  і прогнали, чи вибили до ноги представників липицької окупаційної культури, яких тут у Подністров,ї залишив Рим...
Далі молодий, завзятий римський імператор на прізвисько Каракалла ( 211-217 рр. правління) зібрав чимало війська і відвоював наше Придністров,я.
Про це свідчать цікаві знахідки з села Мишків Заліщинського нині району Тернопільської області, які поступили в один Львівський музей ще у далекому 1862 році.  На значній глибині в землі була знайдена римська цегла із маркуванням - Десятої Мавретанської когорти і бронзова ручка із написом-посвятою. Напис розшифрував О.Г. Бандровський "Нові матеріали з археології  Прикарпаття і Волині" Випуск 2. Львів 1992, С. 43-45 :" Юпітеру Доліхену Всеблагому Найвеличнішому. Гай (імя таке ) помічник центуріону, Першої іспанської когорти кінної пятисотенної, виконав обітницю з задоволенням, гідно".
Село Мишків, здається зараз є єдиним пунктом у Подністров,ї, яке "дало" коекретні свідчення про перебування римських військ часів Каракалли на наших землях.
Особливість села Мишків полягає в тому, що воно знаходиться на березі ріки Серет, притоки Дністра, і що тут Серет протікає між крутих, високих берегів.
Цілком очевидно, що римські війська охороняли тут важливу річоку переправу через Серет ...

6 коментарів:

  1. Чи це та "цегла", біля якої Ви були сфоткані у своєму попередньому профілі - в селі Мишків ? Хоча вона більше схожа на залізо- бетонний блок ?

    ВідповістиВидалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  3. О, як же Вам пощастило тоді з цією...Валентиніанською пів-квадрою!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А ще архітектор - не знаєте, що таке римський квадр !!?:))

      Видалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити