понеділок, 30 жовтня 2017 р.

Історія України. 2. Різдвяна парламентська сесія у Кізовії.

Кізовія - це  ви знаєте, так у Г. Боплана колись називався Київ.
За дослідженням А.С. Бугая Кізовію-Київ  вже тоді захищало мініум дві лінії Змійових валів.
Коли ж зібрався цей Парламент ? Очевидно, що зимою, коли всі війни і конфлікти припинялись. Сталося це у 107-108 р. н.е. коли перший Рим з допомогою запроданців захопив Подністров,я, а перед тим підкорив ще античні міста у Причорномор,ї: Тіру, Ольвію, Херсонес, Пантікапей  та інші.
Автор (Т.Д.) дотримується переконливої версії К.П. Бунятян, про те, що кочівництво виникло тільки у Залізну епоху, коли певні розвинуті народи могли поділитись на дві групи: землеробів і кочівників і таким чином разом існувати.
Тому за Геродотом одним із сакральних, золотих предметів скіфів являється - плуг !
Тому цілком зрозуміло, що люди, які творили зарубинецьку археологічну культуру вважали себе нащадками "непереможних скіфів",  землеробської її частини.
Якщо підкорення античних міст якось ще можна було собі пояснити, то захоплення частини земель корінної Скіфії потребувало  серйозної розмови знаючих людей.
Посли-депутати, очевидно, з,їзджались з усіх земель колишньої Великої Скіфії, адже археологічно Скіфський світ займав землі від Алтаю і до річок Дунаю і Вісли, а ще Кавказький регіон. Вірогідно на цю Асамблею прибули таємно ще й представники античних міст і навіть із Дакії , адже не всі там вітали римлян...
На останньому бенкеті, коли пили "на коня" усі посли-депутати встали й заспівали урочисто  гімн-пеан : "Ще не вмерла Велика Скіфія" !
Яке ж головне рішення було прийнято на цих Великих Зборах у Кізовії, і чи можна його "помацати" ??
Наші предки тоді відмовились від будівництва Зарубинецької археологічної культури, а почали будувати Черняхівську .
Ось грек Пріск Панійський - був у посольстві до яскравого представника черняхівської культури - царя Аттіли. У столиці Аттіли Пріск зустрів справжнього грека, який тут собі спокійно проживав, і почав його розпитувати за життя і вихваляти римське життя і римські закони. Ось запис самого Пріска: "  При цих словах моїх Грек  ЗАПЛАКАВ і сказав: " Закони гарні і римське суспільство прекрасно влаштоване, але правителі псують і розладнують його, поводячись не так, як чинили у давнину." - Анатолій Кіндратенко "Європейські гуни в описах давніх авторів" Харків 2007, С. 108 ...
Щоби перемогти такого сильного, хитрого, розумного ворога, як римляни - черняхівці мали все прекрасно прорахувати, провірити масу фактів,  проаналізувати все і головне побороти корупцію.
І результат тих Зборів стало видно у 451 р. н.е. на Каталаунських полях, а в 476 році Західно-Римська імперія офіційно кане у Лету і разом з нею вся епоха Античності ....
Не тре, було лізти у наше Придністров,я !!:))



8 коментарів:

  1. Невже це було настільки гарно, що найбільш високозначуща в світі європейська Культура Епохи Античності канула в Літу від "не зовсім розвинутих" полудиких скіфоподібних племен, хоча і черняхівської культури ??? Чи може між ними бути якесь порівняння ?!
    Якби не авторський стиль написання статті - з веселим українським народним гумором, то я мабуть, також би гірко плакала за цією незворотньою втратою, як той Грек !!!!

    ВідповістиВидалити
  2. На жаль епоху Античності усі люблять в часи Розквіту , а не занепаду... тому й держава Аттіли перемогла дуже корупційну Римську владу ! Бідний грек чого ж ПЛАКАВ ????

    ВідповістиВидалити
  3. Ну Ви знайдете відмовляння ! Хочу заперечити : Античне мистецтво в цілому існувало окремо від влади і йшло своїм напрямком великого розвиваючого творення, були тільки якісь невеликі роботи на замовлення, які субсидувались владою. Кажу Вам: справжня античність вічна, вона й тепер живе незалежно від Часу, має інші назви й канони ... А Грек плакав, і зараз плаче, за втраченими звичайними життєвими статками !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ось Ви і підтвердили мою попередню тезу - Розквіт Античності - Ваше всьо !!:))

      Видалити
    2. А розмову Пріска з Греком таки знайдіть і прочитайте .... там не два речення.

      Видалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  5. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити