четвер, 19 жовтня 2017 р.

Камянець-Подільський Міст.

Римський імператор Траян проти Дакії провів дві війни в 101-102 1 105-106 роках. В Першій Дакійській війні Траян зібрав військо близько 200 тисяч чоловік , а в Другій близько 100 тисяч.
Цар Дакії - Децебал зібрав близько 160 тисяч, ще у нього було 20 тисяч союзників із бастарнів і роксолан (сарматів).
Щоби покарати союзників Децебала багаточисельне римське військо перейшло через Карпатський хребет і завоювало все Середнє Подністров,я.
В ударному темпі тут воно збудувало близько 180 км валів "Траянових" і Міст дерев,яний на камяних биках (пілонах) на р. Смотрич.
В "Записках про Гальську війну" Юлій Цезар описав кн. 4, 16-19, як його військо побудувало деревяний міст через Рейн - всього за 10 днів ! І ще таким чином  "нагнало страху германцям".
Сучасний український воєнний історик Віталій Грицюк зробив розрахунок, про те, за який час можна збудувати скіфський вал із ровом довжиною 1 кілометр, при глибині рову  5,6 метрів, висотою валу 2,5 метра, коли грунт глинистий третьої категорії, ще у валу мають бути деревні конструкції із стовпів і жердин - все це він розрахував за нормами викладеними у спеціальній військово-інженерній  та будівельній літературі, при копанні літом, 1000 чоловік, 12 годин на добу - "Військо скіфів" Київ-Чернівці 2009, С.173-175 - і потратили вони всього 16 робочих днів !!!
Римляни  траянові могли ще використати для земельних робіт  місцеве населення.
Як завжди... далі пішло щось не так.
Сарматський цар Інісмей зібрав все своє військо і місцеве ополчення і пішов громити тодішню новоросію, точніше - новоримлянів у Подністров,Ї. Частина цих сарматів полягла на полі бою і їх могили (могильники) сучасна археологія знайшла біля таких сіл: Острівець Івано-Франківщина, Ленківці і Киселів Чернівецька та Буряківка Тернопільської областей.
Усі ці могильники знаходяться на захід від Траянових валів Подністров,я. Тобто сарматське військо таки прорвало чи обійшло ці Траянові вали і воювало вже на захопленій ворогом території.
Тут , очевидно, воював і сам цар Інісмей, але загинув, і щоб його могла не була розграбована і сплюндрована його повезли і похоронили, аж біля села Пороги Вінницької області. Очевидно, що тут починалася земля (домен) самого Інісмея.
А далі були складні мирні переговори - римляни пішли з Подністров,я, але залишили тут своїх маріорнеток. Також , очевидно, що в захопленні Подністров,я приймали участь "пшеворці" по-хронології все сходиться.
Ось тому й кругом Камянець-Подільського Мосту немає залишків античного міста чи античного культурного шару ! Хоча тут таке натоптане місце, що цей шар міг був запросто знесений давніми скреперами чи просто лопатами і кайлами:))
Через 100 років ситуація у Подністров,ї загострилася і вже римський імператор Каракала (212-214 рр.) послав сюди зокрема Десяту Мавретанську когорту - так так вояки були набрані  до неї в Африці. Про це розповіла давньоримська цегла, якак була знайдена у селі Мишків Заліщицького району Тернопільської області ще у 1862 рокі. Ось напис з цієї цікавої цеголки - " COH.X.MIL.MAVR ".
Камянець-Подільський Міст  належить, як видатна памятка історії всьому українському народу, а в цілому і всьому світу ! Тому руйнування його автомобільним транспортом місцевими жителями - можна вважати серйозним злочином. Міст потрібно далі досліджувати ...
З подачі А.С. Бугая УРЕ 2-ге видання писало, що в Україні відомо валів Змійових, Траянових та інших понад 2000 кілометрів.
Очевидно, що в Національній Академії Наук України має бути створена наукова інституція, яка буде вести всебічне дослідження усіх валів України...

Немає коментарів:

Дописати коментар