середа, 25 жовтня 2017 р.

Камянець-Подільський Міст- 2 .

В тому, що завоювання Подністров,я організувала Римська імперія є археологічні докази ! Читаємо звичайний підручник  М.О. Чмихов, Н.М. Кравченко, І.Т.  Черняков "Археологія та староданя історія України" Київ 1992 р. Йдеться про зброю представників пшеворської археологічної культури, які прийшли на наші землі із території нинішньої Польщі.
С.275 " Мечі нагадують римські гладиси - короткі, двосічні ( є також односічні)..."
С. 276 " До цього часу (2-3 ст. н.е.) відноситься велика кількість поховань зі зброєю, сконцетрованих уздовж  середньої течії Дністра і верхів,їв Західного Бугу ".
У мирні часи в могилу зброю кладуть переважно вождям, а якщо йдуть воєнні дії то ж зброї багато і можна покласти у могилу.
Очевидно , ще перед захопленням Подністров,я   Рим зрозумів, що у пшеворців слабке озброєння для цієї кампанії і розпорядився, щоби підлеглі ремісники накували мечів наподобі римських.
Кожен вид зброї в залежності від своїх якостей, габаритів і т.п. найефективніше може використовуватись тільки у певних умовах боїв. Отож римські стратеги вирішили не вигадувати велосипеда, а сперлись на добре їм відому зброю...
І.С. Винокур,  Д.Я. Телегін "Археологія України" Тернопіль 2008 , С. 251 :
"У с. Звенигород Львівської області досліджено змішаний пшеворсько-липицький могильник".
Вороги наших предків, як бачимо спільно користувалися одним цвинтаром, біля нинішнього Львова.
Звичайно, читач поцікавиться: А навіщо давньому Риму було потрібне Придністров,я ??
Дявньоримські діячі ( Помпей, Юлій Цезар, Траян та інші ) хотіли бути дуже подібним до А. Македонського, і навіть його перевершити, якби для цього вдалося завоювати Скіфію-Сарматію. Подністров,я би слугувало гарним плацдармом для тієї затії.
Ось що Плутарх писав про задуми Юлія Цезара (Порівняльні життєписи. Київ 1991) , С. 229, що Цезар збирався підкорити парфян, через Кавказ напасти на Скіфію, потім Германію, Галлію і повернутись в Італію....
В цей час у Дакії правив союзник Риму -  Буребіста....

2 коментарі:

  1. Цезар не міг тоді повернутись в Італію, адже Об'єднане Королівство
    Італія виникло аж в 1861 р.н.е., а до того там існували маленькі розрізненні графства, які ще й вели постійні міжусобні війни ! Але Ваша стаття від того нічого не втрачає і добре роз'яснює тодішні політичні обставини щодо Риму.

    ВідповістиВидалити
  2. Гай Юлій Цезар був убитий 15 березня 44 р. до н.е., м перед тим у Нього були великі плани !!!

    ВідповістиВидалити