неділя, 15 жовтня 2017 р.

Траянові вали та М.П. Кучера.

Іон винокур і Микола Петров у своїй хамовитій статті "Про час заснування Камянця-Подільського: дискусійний аспект" журнал "Краєзнавство" Київ 1999,1-4 номер посилаються на дослідника Траянових валів М.П.  Кучера.
Це той Кучера, який фактично заблокував  подальше вивчення Змійових та інших валів України - "спростувавши" всесвітньовідомий радіовуглицевий метод аналізу...
Отож знаходимо статтю Кучери "Розміщення "Троянових валів" у Середньому Подністров,ї" журнал "Археологія" Київ 1992, номер 4, сторінки 43-55. Перше ж речення:
"У 1988-1990 роках ці вали досліджувалися експедицією Інституту археології України .... одержано також деякі матеріали щодо хронології."
А ось на сторінці 51 квінтесенція трьохрічних досліджень Кучерою  Траянових валів:
"Під час розкопок відібрано 11 зразків дерева зі стін-крепід у валах, 4 проби вугілля і вирізку  перепаленої глини з вогнищ для датування радіовуглицевим і палеомагнітним методами. Але ці матеріали через відсутність коштів не здані на аналіз до відповідних лабораторій."
Як все просто !:)) гроші  на трьохрічну важливу експедицію були, а на її завершення - раз і закінчилися !? Так не буває.
Нагадаю читачеві, що Євгенія і Ольга Пламеницькі свою гіпотезу про побудову Замкового мосту у Камянець-Подільському за давньоримськими технологіями висунули у 1985 році.
В кінці своєї статті С.52 Кучера  висуває свою гіпотезу, про те, що Траянові вали були збудовані у ранньозалізний час племенами фракійського гальштату проти скіфів !?
Ось тези-питання , які ставлять під сумнів цю кучерівську гіпотезу:
1. Античні автори нічого не пишуть про такий грандіозний конфлікт між фракійцями і скіфами ?
2. Навіщо фракійцям було відгороджувати двійною лінією оборони Середнє Подністров,я ? Адже тут немає золотих чи срібних рудників, важливих портових міст і т.п. ?
3. Кучера зовсім не згадує такого важливо історичного документа, як Спеціальна карта України  Боплана 1650 року, на якій чудово видно один з Траянових валів загальною довжиною більше 90 кілометрів, із яких  Кучера дослідив тільки 22 км. ?
4. Завдяки неповноті дослідження Траянових валів Кучера робить такий сумнівний висновок, С.51:
"Певного взаємозвязку між валами немає. Вони розташовані досить далеко один віід одного  скоріше були автономними в оборонному відношенні".
І на закінчення ягідка доволі кисленька:
Недалеко від Камянця-Подільського є село Боришківці і Іон Винокур і Микола Петров  видно , що не досить уважно прочитали статтю Кучери, думали, що своє дослідження він проводив біля цього села!? У статті Кучери згадується дослідження валу біля  села  Боришківці, але Борщівського району Тернопільської області....
Висновок: Посилання Іона Винокура і Миколи Петрова на дослідження Траянових валів М.П. Кучерою нічого їм достовірного, аргументованого не дає !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар