середа, 27 серпня 2014 р.

Михалківські скарби (доповнення).

У книзі М.Бандрівського і Л.Крушельницької "Золоті Михалківські скарби та їх доля" на С.181 є документ, який описує місце де був знайдений цей скарб. Йдеться про потік Голятин і гору з такою ж назвою.
Найбільше сюди підходить потічок, що бере початок біля села Гермаківка, довжиною близько 8 км з невеликими притоками і впадає в річку Нічлава  на території села Михалків.
При великій грозі, зливі, які у нас бувають напочатку липня велика вода піднялась і підмила берег де був захований скарб , всього на пів-ліктя ( 22 см.) в землі.
Через потік, за нинішньою картою, можна зрозуміти, що тут йшла на північ стежка-доріжка.
Цілком очевидно, що саме тут на короткий час зупинились біженці із Невриди з церемоніальними золотими предметами і скарбом племені ( чи його частиною) і поспішно заховали, неглибоко його у землю у різних місцях.
Очевидно, що у валці біженців були багаті люди, які свої окремі золоті предмети сховали окремо від цих двох великих скарбів. Згадана книга С.26 :" За свідченнями місцевих мешканців золоті предмети на тій дорозі знаходили віддавна". Все тут складається цілком логічно!
Знаходячи окремі золоті предмети, люди не могли ж передбачити, що тут можуть бути і більші скарби.
Подальша доля втікачів, очевидно була незавидною, раз ці скарби залишились у землі.
Можливо їх догнали переслідувачі і усіх в короткому бою перебили, так і недізнавшись куди поділось золото Невриди ...

Немає коментарів:

Дописати коментар