вівторок, 2 вересня 2014 р.

Скіфи у романі Флавія Філострата.

Грецький автор Флавій Філострат народився приблизно у 170 р., помер 244-249 роках н.е. Він зокрема написав книгу "Життя Аполонія Тіанського", яка була досить популярною, яка описувала подорожі по відомому тоді римлянам світу: Вавілон, Індія, Єгипет, Гераклові Стовпи, розглядалось чимало філософських і життєвих питань. Одним словом це була антична пригодницька художня література, яка скіфологів здається не зацікавила.Українського перекладу цієї книги здається ще немає, але він безсумніву потрібен, бо там є досить цікаві згадки про наших предків - скіфів. Автор (Т.Д.) користувався  російським перекладом цієї книги за 1985 рік.
В кн. 1,13 говориться, що були брехуни, які говорили, що Аполоній (головний герой) цілий рік прожив у скіфів де  віддавався любовним втіхам . Флавій пише, що Аполоній "у скіфів то й ніколи не був".
кн.1,31 пишеться про "жертву Сонцю чистопородного білого нісейського жеребця, обвішаного брязкальцями, ніби для тріумфальної ходи". Згадаємо дуже коротку згадку Геродота кн.4,52 про скіфських  диких білих коней, які паслися біля великого озера. Очевидно, що їх також приносили в жертву Сонцю !?
кн.2, 2 "Разом з іншими горами Тавр та Кавказ обступає  і межує Скіфію з Індією, досягаючи Меотиди і лівобережжя Понту і простягається на двадцять тисяч стадій (3.532 км), ось така довжина в цілому Кавказького хребта".  Для нас тут найціцавіше, що Скіфія межувала з Індією !?
кн.2,3  згадується, що Прометей був  прикутий на Кавказі. В Есхіла Прометей закутий "на краю землі у Скіфії".  Для творчості особа Прометея була досить цікава і пізніше автори поселяють його на Кавказі, хоча це і не "край  землі".
кн.2, 43 згадується про крайній  вівтар Олександра Македонського у вигляді мідного стовпа з написом "Олександр тут зупинився" у Індії. Про вівтар Македонського у Європейській Сарматії згадує Клавдій Птолемей та інші автори.
кн.3, 20 розповідає про царя Ганга, який відбив напад скіфів на Індію, які вдерлися через Кавказ .Здається скіфологи про зіткнення скіфів та індійців зовсім нічого не пишуть !?
кн.3, 21 розповідає, що цар Ганг зарив у землю сім мечей, щоби "ніяке чудовисько не  наближалось до його царства".   Про знаходження  "скарбів-жертвоприношень" дуже гарну статтю написав Дмитро Павлів у збірнику "Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині. Випуск 9. Львів 2005, СС. 257-272 . Тут в основному згадуються скарби  із сімома бронзовими кельтами, але у Закарпатті біля с. Чорний Потік був знайдений скарб із семи бронзових мечів, "які стояли сторча у ямі" (С.261).
кн.6, 20 пишеться, що у Спарті керівників спартанців шмагали біля "Артеміди Скіфської" !? Про цю Артеміду скіфологи , здається також мовчать, але це дуже цікавий факт!!! За Геродотом 6,84 скіфи мали переговори з спартанським царем, які закінчилися безрезультатно, щодо спільного походу проти Перської імперії.
кн.7, 26 говориться про розміри Скіфії, що скіфи "заперті між Істром, Фермодонтом і Танаїсом".
Ще відомі листи Аполонія Тіанського: "61. До Лесбонакту. Анахарсіс Скіфський був мудрець, а  то що він був скіфом, так це для його мудрості не втрата"....

Немає коментарів:

Дописати коментар