четвер, 17 жовтня 2013 р.

Топоніміка села Тур*є.

Хочеться щиро подякувати учителям Тур*ївської школи за допомогу, за екскурсію шкільним краєзнавчим музеєм, за книгу Степана Куриляка "Моє село - Тур*є Буського району на Львівщині" видану Інститутом народознавства НАН України.
Ось такі звичайні топоніми села Тур*є і його околиць не добавили мені оптимізму, що моя гіпотеза, що  назва села походить не від лісових тварин турів, а від турії - вежі, башти, укріплення: Нове село, Церковний кут, Стависько, Соснина, Горб, Яців кут, Підкалинів, болота Мохове, Кругле. Лише вдома  взявши до рук Словника Б.Грінченка підтвердилася моя версія: село Бачка і ліс Бачка знаходяться між селами Тур*є і Переволочно, тут ще протікає річечка Пуста . Слово "бачка" корінне від "бачити". Тур*є знаходиться на своєрідному острові (6 х 2 км) серед болотистої місцевості Малого Полісся. На півночі цього острова є село Лісове інша назва тут - Цьопи.Цьопати - стукати. При наближенні човнів з півдня Тур*ївського укріплення їх можна було побачити, а з півночі ріка Стир - цю інформацію передавали, попереджали стукотом, шумом. Справжнім подарунком стало слово-топонім "Демчаки": демено - руль, деменути - пхати. Тобто в цій частині села Тур*є  проживали люди, які допомагали пасажирам човнів переміщувати їх від Цьопи до Бачки по землі ( чи навпаки), а це приблизно нині 2 кілометри, можливо тут був обладнаний спеціальний шлях, рів  для цього транспортування  ?
У шкільному музеї Тур*є виставлені кам*яні сокири, крем*яні наконечники, скребачки, сокирки, які були знайдені на землях села. Тобто люди тут проживали ще з давніх-давен, з кам*яного віку. І при майбутніх археологічних дослідженнях можуть знайтися залишки Тур*ївського укріплення з визначенням його віку, коли тут справді почав працювати волок річкових човнів.
Латиною і давньогрецькою вежа, башта читається, як "турріс". На річці Стир в давньоруський період були такі столиці удільних князівств, як Перемиль, Луцьк, Чорторийськ. На старій карті кінця 18 ст. Стир бере початок  з озера, що було біля Олеського замку. Між Олеськом і Ожидовим проходила границя між Волинню і Галичиною і тут починається річечка Солотвина, яка в районі м. Буська впадає в Зах. Буг, а це басейн Балтійського моря. В Ожидові відомо  п*ять археологічних культур - тут пересікались сухопутні дороги із річковими (волоками) , тут був знайдений  небувалий скарб арабських монет, а ще при розкопках попадались давньоримські монети. Недалеко від Тур*є є село Рожнів, за Літописом Руським тут в 1099 році відбувалась запекла битва між руськими князями і їх військом.
Район села Тур*є і сусідніх земель, як бачимо, ще потребує спільної праці мовознавців, істориків, археологів, етнографів, гідрогеологів. Отож, як хтось каже, що не треба переписувати (писати нової) історії - то це явно від лукавого!

Немає коментарів:

Дописати коментар