середа, 9 жовтня 2013 р.

Кам*янець-Подільському - 1890 років (!?) - 5.

Відновивши первісний вигляд мосту за зображенням на Траяновій колоні, варто саме це зображення відтворити на бронзовій плиті перед мостом.
Оскільки зберігся скульптурний портрет Траяна, то вдячні городяни міста можуть навіть поставити йому пам*ятник, як засновнику міста. А чому б і ні ?!
Недавно біля села Вільного Кам*янець-Подільського району мені довелося побачити через річечку складений із каміння двоарочний міст. Хто знає скільки йому років ??? Варто фахівцям перевірити усі такі мости і містки - можливо серед них і трапляться цікаві екземпляри.
А на майбутнє, щоб не було спекуляцій навколо давніх істориків, потрібно їхні твори видавати в Україні. На жаль, поки що українського перекладу творів ні Страбона, ні Клавдія Птолемея немає, як і багатьох інших авторів. Показово, що в цій ситуації народна пам*ять про автора валів живе й досі - Траянові вали, а це явне глумління над офіціозом історіографії!
Зробимо деякі висновки. Навіть, якщо припустити, що міст збудовано в 3-4 ст. н.е. - то все одно це, можливо, одна з найстаріших споруд в Україні, яка майже повністю дожила до наших часів. Для відновлення мосту потрібно створити асоціацію, яка би об*єднала місцеву владу, депутатів, інші організації, товариства, спілки тощо, потрібно виходити із планом реконструкції мосту не тільки на державний, але й міжнародний рівень. Від дискусії потрібно переходити до роботи, яка і розставить все на свої місця.
Вивчення римських прикордонних укріплень: земляних валів, мостів, фортець, доріг займається історична дисципліна - лімесологія. Такі украплення, як у нас, існують ще в Англії, Німеччині і Румунії. Фактично, фахівців з лімесології у нас в Україні немає, а Кам*янець-Подільський може стати центром української лімесології. Затягувати час, звичайно, не можна, бо на всеукраїнський центр лімесології вже незабаром претендуватимуть Чернівці, Одеса, Сімферополь. Звичайно, що і Київ не стоятиме осторонь.
( На сьогодні стало відомо, що берегом Збруча йде ще одна лінія Траянового валу  - фрагментами).

1 коментар: