середа, 9 жовтня 2013 р.

Кам*янцю-Подільському - 1890 років (!?) -2.

Розглянемо статтю археолога А.Задорожнюка за 15 лютого у "Віснику":"  Навіщо будувати міст на пустинний півострів?" Ось цитата із статті:" ... відомо, що в античних містах культурний шар має значну потужність". Спробую довести археологу, що не все так просто: 1. Римляни володіли Дакією від 101 до 271 рр. н.е. і тому потужнього шару на півострові не варто шукати. 2.Можливо, що спочатку планувалося збудувати тут місто, і римляни провели початкові роботи - збудували міст, але далі перспектив для розвитку міста просто не було. 3. В поселенні на півострові могли проживати просто місцеві, піддані Риму жителі, які  на свій посуд не ставили клейма, що зроблено в Римі. Та й потрібно пам*ятати, що у всі часи жили скарбошукачі. 4. Чи все вже відомо археологам на півострові ? Чи промацали вони тут кожен камінчик, кожну грудку землі ? Звичайно, що ні!
Ще Задорожнюк твердить, що "археологія - наука точна". Як кажуть в таких випадках: "важко  з ним не погодитися".Бо кожна наука є точною, інакше вона  б не була наукою. Але чому він не згадує про липицьку археологічну культуру 1-3 ст. н.е., яка має своє коріння в Дакії і не має свого продовження на наших землях. Основний ареал поширення цієї культури в нас - лівобережжя Дністра від Львова до Кам*янець-Подільського. Де тут точність археолога у викладені  і повноті фактів даної проблеми ? Як бачимо, і стаття Задорожнюка проти гіпотези О.Пламеницької також не має серйозних аргументів.
Спираючись на відомі науковцям факти з історії, спробуємо відтворити весь хід подій, що спричинили до побудови мосту. Переселення дакійських племен на Поділля у вигляді липицької археологічної культури сталося ще в 1 ст. н.е., найвірогідніше за правління останнього видатного дакійського царя Децебала, який розширяв своє царство. Простіше кажучи, наші предки зазнали поразки, коли прийшли дакійські племена і завоювали частину Поділля. Але основну загрозу Децебал становив для Римської імперії. В січні 98 року н.е. до влади у Римі приходить Траян, який у двох війнах 101-102 і 105-1-6 роках повністю розгромив військо Децебала. З 107 року Дакія вже стає римською провінцією. Без сумніву, що і наші землі попали у володіння Риму.

Немає коментарів:

Дописати коментар