середа, 9 жовтня 2013 р.

Кам*янцю-Подільському - 1890 років (!?) - 3.

Потрібно сказати про економічний потенціал Дакії і наших залежних земель. В Дакії вівся широкомасштабний видобуток заліза, свинцю, срібла, золота. Нічого такого на наших землях, зайнятих липицькими племенами, не було. Вірогідно, що крім гарнізонів із римським військом і їхніми союзниками та ще квесторів-податківців, більше нічого "римського" на наших землях не було.
На честь перемоги над Дакією 109 року за наказом Траяна біля сучасного містечка Адамклісі в Румунії було споруджено великий монумент. Куполистий конус діаметром 38 метрів було прикрашено барельєфом із сценами дакійської війни. Напевно, на цих барельєфах і було зображено знаменитий міст через Дунай, побудований архітектором Аполодором. Довжина мосту чтановила 1134 м, а ширина 14,5 м, міст спирався на 20 кам*яних биках. Міст, що зображено на колоні Траяна, має всього 4 бика, а на передньому плані стоять люди, фактично під мостом. В ситуації із дунайським мостом таке розташування людей було би не можливим: Дунай не Смотрич.
Тільки 113 року в Римі було встановлено колону Траяна із рельєфним поясом навколо колони довжиною близько 200 метрів. На поясі також зображено сцени дакійської війни. Оскільки дунайський міст було відтворено на монументі в Адамклісі, то, напевно, ще раз зображувати його на колоні Траяна не було доцільно. Чому саме Кам*янець-Подільський міст попав на колону Траяна ? Напевно тому, що це була найпівнічніша споруда такого типу у володіннях Риму і римські стратеги покладали на нього чимало надій.
В Єгипті у м.Александрії в першій половиніц 2 ст. н.е. працював знаменитий астроном, математик і географ Клавдій Птолемей. Приблизно 140 р. н.е. він написав книгу "Керівництво з  географії". В ній описав відомий тоді римлянам світ, подавши близько 8000 координат різних географічних точок. Наші землі він описує під назвою - Європейська Сарматія. На верхньому і середньому Дністрі Птолемей подає координати 5 міст: Карродунону, Маетоніуму, Клепідави, Вібантаваріуму і Ерактону. Біля Клепідави, пише Клавдій є ще два міста: Карсідава і Патрідава, але їх координатів не подає.Можливо, ці міста не вписувались в його систему? Ніякої карти Європейської Сарматії в Птолемея не було, він тільки зібрав письмово дані про міста, річки тощо і відстані між ними. З минулого століття Патрідаву ототожнюють із Кам*янець_Подільським. І перекладали назву по-грецьки: Петрідава - "Кам*яне місто". Є переклад , що Патрідава по латині буде - "Батьківське (Татове) місто".

Немає коментарів:

Дописати коментар