середа, 9 жовтня 2013 р.

Кам*янцю-Подільському 1890 років (!?) - 4.

Знаючи розташування Траянових валів на Буковині, враховуючи топографічні і археологічні особливості інших земель Подністров*я, автору вдалося локалізувати місце розташування де-яких Птолемеєвих міст. Враховуючи, що Подільський Траяновий вал проходить біля Кам*янець-Подільського, то для гарнізону римського війська, який охороняв цей вал, кращого місця для фортеці на півострові Смотрича важко й знайти. Нелегка переправа була ще і через річку Збруч, і тут, напевно, також було місто, яке контролювало цю переправу. Ця переправа ймовірно існувала між теперішніми селами Шустівці і Залісся Тернопільської області  . Минулого століття в Заліссі було знайдено римський бронзовий амулет. Оскільки першим згадується Карсідава - то це місто було на Збручі, на якому березі - то вже майбутні пошуки покажуть. А Патрідава чи Петрідава - це безперечно теперішній Кам*янець-Подільський.Цілком ймовірно, що величний міст над Смотричем, крім транспортної функції, ще демонстрував  непідкореним і підкореним племенам технічну могутність імперії, попросту сіяв страх.
Потрібно сказати ще кілька слів про Траяна - це була дуже розумна і передбачлива людина. До всіх своїх війн  вів  ретельну і грунтовну підготовку. Не виключено, що в Траяна вже тоді (106-107 рр.) складався великий план підкорення Сарматії. Тоді в Криму, в Ольвії та в інших  містах півдня України стояли вже римські гарнізони. Траян об*їзджав західні кордони із Сарматією і давав розпорядження своїм людям для побудови лімесу - який мав захищати новозахопленні землі. Напевно, що й міст у Кам*янець-Подільську було збудовано під керівництвом траянового архітектора Аполодора. Якщо міст "попав" на колону Траяна - то це свідчить про його чимале значення, і будь-кому таку справу імператор не міг доручити. Колону Траяна, як вже згадувалося, встановили 113 року, то на будівництво мосту пішло максимум 5-6 років. Таке точне датування споруди має велику цінність для історії. Разом із побудовою моста виросло і місто Патрідава-Петрідава.
Отож, роком заснування Кам*янця-Подільського можна вважати 107 рік н.е. Засновником міста звичайно виступає римський імператор Траян. А  на сьогоднішній рік славному місту виповнюється не мало, не багато, а рівно 1890 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар