пʼятниця, 11 жовтня 2013 р.

Останній раз про вівтарі Олександра, або чому він спалив Персополь ??

"Столицю Сходу" Персополь Олександр Македонський спалив здається десь в кінці весни 330 року до н.е. Спалення ніби-то відбулося за ініціативи п*яної гетери?! Але подивимося, що було до того?
Ранньою весною намісника Фракії - Зопіріона Олександр Македонський ще й призначає командувачем Чорноморського флоту. Назбиравши 30 тисяч війська і кораблів Зопіріон висаджується під стінами Ольвії, в  приморському центрі Скіфської землі. Жителі міста Ольвії об*єднюються із скіфами і розбивають ворога. Очевидно, що якась частина фракійців на чолі з Мемноном була відпущена з Ольвії і висадилась у Фракії і підняла повстання проти македонської влади. За Фракією піднялася Греція на чолі із спартанським царем - Агісом. Для боротьби із повстаннями у Європі своєму ставленику Антипатру О.Македонський відправив 3000 талантів срібла, це тільки те що відомо історикам - Аріан кн.4,15 . Повстання у Європі було придушено...
Очевидно, що про погром Зопіріона і повстання у Фракії повідомлення (таємну пошту) від Антипатра О.Македонський отримав під час бенкету в палаці перських царів у Персополі! Олександр Великий впав в істерику і спалив цей палац! Крапка.
Раніше автор (Т.Д.) ніяк не міг зрозуміти, навіщо О.Македонський так багато потратився на відновлення могили першого перського царя Кіра ? - Аріан кн.6,2 .
Діодор кн.17,64 повідомляє, що Македонський в 330 р. до н.е. виділив одну тисячу талантів сріблом для найму солдатів-чужеземців із колишніх підданих Перської імперії, очевидно, що  вони  мали  "помстились" скіфам за загибель їхнього першого царя - Кіра. Тобто повівши їх на Скіфський Кавказ і далі підкоряти землі Скіфії. Напочатку кн.7,1 Аріан повідомляє  таке :"...Інші же говорили, що він (О.М.) хотів плисти в Ексинське море до скіфів і до Меотиди". Напевно у тому випадку, коли б експедиція Зопіріона проходила успішно, в гіршому випадку із своїм військом він пройшов би Кавказ і дійшов до Азовського моря, а там і Європейська Скіфія.
Тому згадка і пізніша побудова Олександрових стовпів  у Північному Кавказі і вівтарів Олександра  між Дніпром і Доном опиралась на реальні плани цього македонського царя. В цілому план був блискучий, але ще блискучіше на нього відреагували наші предки: скіфи і ольвіополіти !!!

5 коментарів:

  1. З'явилось раптове і якесь "бісовське" питання:
    - що було би, якби О.Македонський завоював Скіфію (всю разом чи частинами) ?
    Мабуть зараз замість УКРАЇНЦІВ жили би якісь македослави або скіфодонці .. Яка тоді би склалася Держава ?

    ВідповістиВидалити
  2. Отож зараз ворогами здійснюються спроби завоювання "скіфських" територій по частинах в півнячий спосіб : "не наздожену (свою курку), то хоч зігріюся"...?

    ВідповістиВидалити
  3. Ви праві. Навіть тут кругом злочини владноможців! Ось коли би прийшли скіфи, вони навели би порядок !!! Перед виборами владні "півні" взагалі озвірили !

    ВідповістиВидалити